U okviru operativne akcije "Mreža IV", policijski timovi izvršili pretrese na 22 lokacije, kojom prilikom je 16 osoba uhapšeno i stavljeno pod kontrolu, dok se za tri osobe intenzivno traga

Policijski službenici Federalne uprave policije od ranih jutarnjih sati provode zajedničke koordinirane aktivnosti sa Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, u cilju realizacije operativne akcije kodnog naziva “MREŽA IV”, koja je usmjerene na procesuiranje osoba koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija”, “Trgovina ljudima”.

Značajna podrška i pomoć takođe je pružena od strane Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Takođe je tokom akcije pružena pomoć i podrška od strane Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica.

U sklopu današnjih aktivnosti, a na osnovu naredbi Kantonalnog suda u Zenici, Općinskog suda u Zenici i Općinskog suda u Bihaću, započeti su pretresi na devetnaest lokacija u Kaknju i dvije lokacije na području Ilijaša i Bihaća.

Pretresi objekata i osoba na navedenim lokacijama vršeni su s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela. Nadalje, tokom provođenja operativne akcije “MREŽA IV”, u prethodnom periodu dostavljeni su nadležnom tužilaštvu izvještaji o počinjenom krivičnom djelu protiv trideset devet osoba zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga.

Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tokom zavedene akcije, osobe koje su osumnjičene su u u periodu od juna 2020. godine do maja 2021. godine, na području Zeničko-dobojskog kantona, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima.

Takođe, u okviru ove akcije, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona je dostavljen i izvještaj protiv osobe lica, koja su takođe meta ove akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela “Trgovina ljudima” iz člana 210a. Krivičnog zakona Federacije BiH. Radi se o licima inicijala C.M. (1995.), Š.H. (1989.) iz Kaknja i  D.R. (1975.) iz Ilijaša.

Tokom jutrošnjih aktivnosti, dvije osobe koje se sumnjiče za navedeno krivično djelo su lišena na području Kaknja, tačnije osobe C.M. i Š.H., dok se za trećim osumnjičenim, osobom D.R., intenzivno traga. Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tokom navedene akcije, navedene osobe su u periodu od avgusta 2020. godine do aprila 2021. godine, na području Zeničko-dobojskog kantona i drugim područjima, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, organizovala grupu za prosjačenje, uglavnom djecu, te ih korištenjem metoda psihičkog i fizičkog zlostavljanja svakodnevno prisiljavala na prosjačenje.

Na lokacijama na kojim su vršeni pretresi 16 osoba je stavljeno pod kontrolu i uhapšeno, dok se za tri lica traga i radi se na njihovom lociranju a radi se o osobama S.S., (1980.) iz Bihaća, S.D. (1993.) iz Kaknja i C.E.(1983.) iz Zenice.

U današnjoj akciji lišeni je slobode 16 lica iz Kaknja inicijala K.M.(1982.), N.A. (1990.), F.D. (1972.), R.V. (1993.), P.S. (1977.), S.A. (1984.), K.E.(1982.). A.V.(1993.), G.N. (1993.), B.V. (1978.), A.J. (1970.), T.M. (1988.), K.A.(1982.), R.E. (1992.), C.M.(1995.) i Š.H. (1989.).

U toku je sprovođenje uhapšenih osoba u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gdje će nad istim biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Izvršenim pretresima pronađena je i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, a koja će biti predmet potrebnih vještačenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja, oružje, municija, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara