Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić -

Informacije koje su rezultat nadzora Raiffeisen Bank d.d. uključujući i utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti, Agencija za bankarstvo FBiH je dostavljala isključivo organima nadležnim za oblast sprječavanja pranja novca i finanisranje terorističkih aktivnosti, rekao je Feni direktor ove agencije Jasmin Mahmuzić.

Naime, bivši direktor Raiffeisen banke u BiH Karlheinz Dobnigg uhapšen je u Austriji nakoj što je prije pola godine smijenjen s pozicije direktora zbog zumnje za finansijski kriminal. On je bio pod sumnjom godinu dana, a sve su prvo otkrili upravo uposlenici Agencije za bankarstvo FBiH.

Mahmuzić podsjeća da Agencija za bankarstvo Federacije BiH u okviru ovlaštenja iz Zakona o Agenciji za bankarstvo Federacije BiH, Zakona o bankama Federacije BiH i Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH obavlja superviziju subjekata bankarskog sistema i poduzima mjere u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koje se odnose na subjekte bankarskog sistema u saradnji sa nadležnim organima i institucijama.

- Agencija vrši kontinuiran nadzor svih subjekata bankarskog sistema, pa samim tim i Raiffeisen Bank d.d. BiH Sarajevo. Informacije koje su rezultat nadzora Raiffeisen Bank d.d. uključujući i utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti, Agencija je dostaljala isključivo organima nadležnim za oblast sprječavanja pranja novca i finanisranje terorističkih aktivnosti. Pristup Agencije u oblasti nadzora usklađenosti banaka sa standardima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti je kozervativan i svaka zloupotreba sistema se ocjenjuje sa “nultom tolerancijom” - kaže Mahmuzić. 

Na kraju je naglasio da akti Agencije koji nastaju u postupcima nadzora sadrže povjerljive informacije i mogu se otkrivati isključivo nadležnim organima.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara