Članovi Predsjedništva BiH izrazili su dobrodošlicu ministru vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije i zahvalili za dolazak u BiH i bilateralnu posjetu, i pored uslova otežanih pandemijom koronavirusa. Također su izrazili zahvalnost za kontinuiranu zainteresovanost Italije za razvijanje dobrih i prijateljskih odnosa sa BiH, čemu doprinosi i predan angažman ambasadora Nicole Minasija i Ambasade Italije u BiH, a koji je bio u današnjoj delegaciji.

Učesnici sastanka su razmijenili informacije o političkim procesima prouzrokovanim pandemijom i o načinima borbe protiv širenja COVID-19, te o problemima u procesu nabavke vakcina. Razgovarano je o potrebi podrške EU Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu u borbi protiv pandemije, ne samo u odgovoru na humanitarnu i zdravstvenu krizu, već i u ublažavanju socio-ekonomskih posljedica.

Ministar vanjskih poslova Republike Italije je rekao da Italija zagovara proširenje EU na područje Zapadnog Balkana i nastavak procesa reformi i evropskih inegracija BiH. Istaknut je značaj kontinuirane podrške Republike Italije unutar EU u narednim koracima pristupanja Bosne i Hercegovine EU, te u nastavku ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Prilikom susreta je razgovarano o bilateralnim odnosima i ugovornom regulisanju odnosa, a za koje je rečeno da su dobri i prijateljski  i da treba nastaviti kontinuitet saradnje u njihovom unapređenju. Rečeno je da BiH, kao pomorska zemlja, želi pružiti konstruktivan doprinos svim procesima koji se tiču zaštite Jadrana kao zajedničkog dobra.

U razgovoru je kazano da ima prostora za intenziviranje saradnje u ekonomiji, kulturi, obrazovanju i drugim oblastima od interesa za obje zemlje. Istaknuto je da je Italija jedan od najznačajnijih partnera BiH u okviru ekonomske saradnje i vanjske trgovine. Poseban akcenat je dat učešću mladih ljudi BiH i Zapadnog Balkana u procesima unutar EU, a koji se tiču budućnosti EU i Zapadnog Balkana kao integrisanog dijela EU.

Također je razgovarano o migrantskoj krizi i o oblasti sigurnosti, kao i o osiguranju uslova za koordinaciju migracijskih procesa.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara