Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH), Bakir Izetbegović i Dragan Čović, uz prisustvo delegacija obje stranke, razgovarali su danas o brojnim otvorenim pitanjima te najavili uspostavu tri radne grupe koje će raditi na njihovom što bržem rješavanju.

Naglasak je na reformi Izbornog zakona, približavanju BiH statusu kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji te rješavanju svih otvorenih pitanja u Federaciji BiH.

Izetbegović je nakon sastanka naglasio da sagovornici nisu ulazili u suštinu priče o izmjenama Izbornog zakona, već su se dogovarali, kada je u pitanju Federacija BiH, o formiranju nove strukture vlasti, najbitnijim zakonima za Federaciju, a bilo je riječi i o ranijim dogovorima između SDA i HDZ koji nisu nikada dovršeni.  

- Bit će formirana radna grupa za otvorena pitanja u Federaciji i do kraja marta bi trebalo biti sve riješeno. Druga grupa je ranije formirana, a ona će se baviti samim izmjenama Izbornog zakona. Očekujemo da se kontura konačnog rješenja odredi do kraja aprila. Radi se o imlementaciji presude Ustavnog suda BiH po apelaciji gospodina Ljubića i implementaciji svih presuda Evropskog suda za ljudska prava - kazao je Izetbegović.

Ističe da će se u izmjene Izbornog zakona obavezno ugraditi preporuke OSCE-a, ODIHR-a i GRECO-a, koje se odnose na transparentnost, integritet procesa, obuke timova, brojanje glasova, nove tehnologije, itd.

Naglasio je da će se treća radna grupa baviti ubrzavanjem evropskog puta BiH, intenziviranjem dogovora koje se odnose na implementaciju 14 prioriteta koje je odredila Evropka komisija po zahtjevu BiH za članstvo u EU.

- Tim će raditi intenzivno kako bi se ispunili uslovi za dobivanje kandidatskog statusa, a to su prije svega tri poznata zakona i to bi trebalo biti završeno u roku od par mjeseci. Želimo napraviti bitan pomak na svih 14 prioriteta do kraja 2021. godine – navodi Izetbegović.

Na pitanje o formiranju federalne vlasti, rekao je da SDA insistira da se krene s formiranjem novog saziva na federalnom nivou, od predsjednika Federacije pa prema Vladi FBiH.

- Moramo vidjeti imamo li za to koalicioni kapacitet koji se provlači kroz Dom naroda. Ako nemamo, onda u prvom koraku moramo već u martu popuniti dva ministarska mjesta. To je minimum koji je potreban da SDA nastavi pregovarati po ostalim pitanjima. Također imamo zakon o Vladi, prema kojem ćemo neka ministarstva zamijeniti s drugim, jer vrijeme je da krenemo naprijed u skladu s vremenom i potrebama Federacije. Sve to će raditi najozbiljniji političari Federacije BiH i mislim da će to usloviti da krenemo i s pitanjima Izbornog zakona – rekao je Izetbegović.

Dodao je da ne vidi način da se izađe u susret presudi Sejdić – Finci i drugim presudama, a da se ne uradi izmjena Ustava BiH.

- Ne znam kako gospodin Finci ili Sejdić mogu sjesti u Predsjedništvo BiH, a da se ne izbriše onaj prefiks da u Predsjedništvu mora sjedit jedan Hrvat, Bošnjak i Srbin. HDZ kaže da ima rješenje i za to i mi ćemo ga rado saslušati – zaključio je Izetbegović.

Osvrnuo se i na mogućnost uvođenja vanrednih izbora, te istaknuo da se u BiH već svake dvije godine održavaju izbori, zbog čega se gubi se godina za reforme, a vanredni izbori bi dodatno pogoršali stanje.

- U takvoj situaciji bismo imali izbore svakih par mjeseci i ništa se u BiH ne bi moglo uraditi, jer bi jedni druge neprestano rušili. Sa našim političkim naslijeđem vanredni izbori bi bili katastrofa za BiH – zaključio je Izetbegović.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, nakon današnjeg sastanka s čelnikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, rekao je da su predstavnici dvije političke partije razgovarali o brojnim otvorenim pitanjima u Federaciji BiH, te da je vrijeme da se pokrenu pozitivni procesi u BiH koji će zemlju izvesti iz zatvorenog kruga u kojem se nalazi već duže vrijeme.

Na sastanku je bilo riječi o formiranju radnih grupa koje će se baviti rješavanjem gorućih problema u zemlji, s naglaskom na reformu Izbornog zakona i približavanje BiH statusu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, te rješenju svih otvorenih pitanja na nivou Federacije.

Čović je naglasio da su današnji razgovori potaknuti virtuelnom konferencijom s europarlamentarcima, koji su bh. liderima poslali poruku ohrabrenja i poručili da se oni moraju dogovarati i praviti izmjene kako bi BiH ove godine dobila kandidatski status za članstvo u EU.

Predstavnici ovih stranaka naredne sedmice će imati sastanak oko Federacije BiH i stavit će na sto sva otvorena pitanja, a također će jedna od tema biti Izborni zakon.

- Sva otvorena federalna pitanja ćemo staviti na sto naredne sedmice. Tu se nalaze brojna pitanja, kao što je javni RTV sistem, namjenska industrija, razna ministarstva, pitanje Ustavnog suda BiH, Komisije za vrijednosne papire, itd. Sjest će ljudi koji čine vlast u Federaciji iz ove dvije stranke i pokušati napraviti plan da ta pitanja riješimo do kraja trećeg mjeseca – rekao je lider HDZ-a BiH.

Vjeruje da je moguće napraviti izmjene Izbornog zakona u BiH bez izmjena Ustava BiH, te da sve ovisi od pristupa kojim će se stranke posvetiti ovom pitanju.

- Naš imperativ je da vrlo jasno stavimo do znanja da konstitutivni narodi mogu birati svoje legitimne predstavnike. Koga će izabrati, narodi neka sami odluče. Pitanje kako ćemo to uraditi ćemo prepustiti struci i taj posao trebamo završiti do kraja četvrtog mjeseca – zaključio je Čović.

Napominje da je sve o čemu govori razgovor između SDA i HDZ-a, a nakon nekog vremena u to će se uključiti predstavnici drugih parlamentarnih stranaka, odnosno stranke koje su zainteresovane za ovaj proces.

Kako je kazao, dogovoreno je i formiranje radne grupe koja će se baviti evropskim putem BiH, u smislu reformi koje je potrebno provesti, odnosno ispunjavanjem 14 uslova Evropske komisije, od kojih je već dio završen, dok je rok za rješavanje preostalih uslova kraj juna ove godine.

- Za svaki od tri plana koja smo donijeli krajnji rok je juni ove godine, kako bi od predstavnika Evropske unije s pravom mogli tražiti kandidatski status za BiH - objasnio je.

Ističe da bi kandidatski status za BiH mnogo toga promijenio, uključujući priču o nabavki vakcina i mnoga druga pitanja u komunikaciji s Briselom.

Uvjeren je da će stranke već iduće sedmice ponuditi javnosti plan koji će precizirati kojom dinamikom će se svi ovi procesi odvijati, te da će za određena pitanja biti potreban i treći partner, jer za promjene na nivou Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine moraju biti uključeni predstavnici sva tri konstitutivna naroda.

 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara