Predstavnici udruženja poljoprivrednika iz cijele Bosne i Hercegovine sastali su se danas u Vogošći u namjeri da ukažu na težak položaj domaćih poljoprivrednih proizvođača tokom pandemije koronavirusa.

Poljoprivrednici su najavili mogućnost blokade granica ukoliko se nadležni ogluše na njihove zahtjeve.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH, upozorio je da je koronavirus ostavio velike posljedice na poljoprivredu, što su evropske zemlje iskoristile da višak proizvoda plasiraju na bh. tržište.

"Kupovna moć građana Evrope je pala i kupovna moć bh. građana je pala. Evropa višak proizvoda želi da progura negdje i našla je ovdje prostora. Tako daju juneće meso po četiri marke, svinjsko po dvije i po, a mlijeko po 80 feninga. Sa niskim cijenama oni su ubili našu proizvodnju", kazao je Usorac.

Upozorio je da ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ne vlada situacijom.

"Doveli su nas na prosjački štap. Nemamo kuda. Od 17.600 proizvođača mlijeka u RS-u sada ima 2.600. Tako je u i FBiH. Sve i jedan proizvođač koji je odustao od poljoprivrede nikada se nije više vratio u selo i poljoprivredu. Sela su prazna", istakao je Usorac, dodavši da proizvođači nemaju ništa od toga što jedan čovjek proizvede 110 miliona litara mlijeka.


"Je li interes države da ja proizvodem 110 miliona litara i da nema nijednog više proizvođača? Sela ostaju pusta. Ljudi iseljavaju, tako da se u gradovim nemaš gdje parkirati a u selu se nemaš koga vidjeti. Da nema korone, sve bi otišlo u inostranstvo", rekao je Usorac.

Naveo je kako ministar Košarac najavljuje popis poljoprivrede 2023. godine kada mu ističe mandat.

"Najavljuje da popiše koliko je ostalo što nije upropastio. Šest decenije nije popisivana poljoprivreda i sad se on sjetio. Moramo se baviti suštinom. Suština je uvođenje prelevana i carina. Imamo pravo da ih po CEFTA-i uvedemo kada je ugrožena domaća proizvodnja", istakao je.

Upozorio je da bh. poljoprivredni proizvođači ne proizvedu ni 50 posto potreba BiH.

"Mi smo danas ovdje jer su istekli rokovi koje smo dali. Ja ću predložiti da se blokira Vijeće ministara i Predsjedništvo, da pokažemo da oni nisu ovdje u Sarajevu da naše pare troše, nego da nama omoguće da zaradimo naše pare. Ako misle da nije moguće uvesti prelevane i carine, neka se povuku sa svojih pozicija."

Usorac je istakao da je ministar Košarac tokom 2020. godine više puta obećao da će riješiti izvoz sa Rusima, Turcima...

"Ništa nije riješeno. Njega ništa ne košta što nama obećava, a nas košta života, truda i rada", zaključio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača BiH Vladimir Usorac.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, izjavio je da godima traže zaštitu domaće proizvodnje i da je moguće zaustaviti uvoz i uvesti carine.

"Pandemija koronavirusa nije otežala proizvodnju. Proizvodnja se povećava, ali je problem što je tržište manje. Kupovna moć građana pada a država ništa ne čini da uvoz smanji", istakao je Bićo.

Najavio je da je krajnji potez, ukoliko se vlasti ogluše na njihove zahtjeve, blokada granica.

"Kada je riječ o uvozu svinjskog mesa, čovjek preferira firme koje su njegove. Od kompletnog uvoza dvije firme su dobile veći dio da mogu uvoziti. Obje firme su iz Republike Srpske", zaključio je Bićo.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara