U toku je implementacija projekta "Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO baštine". U novembru i decembru 2020.godine u okviru edukativnog programa projekta održano je 10 radionica za učenike Područnog odjela Polog Treće osnovne škole Mostar na teme održivi razvoj, biodiverzitet, klimatske promjene, upravljanje otpadom i UNESCO baština.

Učenici su na radionicama uz pomoć nastavnika učili šta održivi razvoj podrazumijeva kako globalno tako i lokalno, i potaknuti su na kritičko razmatranje i sistemsko razmišljanje o budućnosti i individualnim akcijama koje doprinose održivom razvoju zajednice. Učesnici su naučeno prikazali kroz izradu izvještaja u formi panoa sa učeničkim tekstovima i radovima.

U okviru projektnih aktivnosti biće nabavljena  opreme za održivo upravljanje otpadom  koja će biti smještena u Trećoj osnovnoj školi čime će učenici dobiti mogućnost da stečena znanja tokom edukativnog programa primijene u praksi. Također, planirana je nabavka sadnica autohtonog bilja za unutrašnjost i dvorišni prostor škole i sprovođenje akcije sadnje kako bi se unaprijedilo znanje i praktično iskustvo u oblasti značaja i koristi zelenih površina, kao i odgovoran odnos prema istim.

Projekat se realizuje od 15.08.2020. do 15.03.2021. godine, a saradnici na projektu, osim učenika i djelatnika PO Polog Treće osnovne škole Mostar su i učenici i djelatnici OŠ "Veljko Drobnjaković" iz Risna u Crnoj Gori, zatim djelatnici gradske uprave Grada Mostara i Opštine Kotor. Projektne aktivnosti se provode uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera.

Cilj projekta "Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO baštine" je doprinijeti realizaciji nacionalnih ciljeva u obrazovanju za održivi razvoj, kroz povezivanje mladih i sprovođenje neformalnog edukativnog programa o održivom razvoju, zaštiti životne sredine, prirodnim i kulturnim resursima i klimatskim promjenama, za učenike/ce i nastavnike/ce u dvije obrazovne institucije na području opštine Kotor i grada Mostara

Nevladina organizacija EKO CENTAR Delfin iz Kotora i Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH Mostar provode projekat u okviru Zajedničkog regionalnog programa "Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije", koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara