Federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije objavilo je javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći izvoznim privrednim društvima u sektoru industrije, koji je otvoren do 10. novembra.

U toku je proces prikupljanja ponuda te će nakon zatvaranja javnog poziva sve prijave biti pregledane i spremne za ocjenjivanje, izjavio je u intervjuu za današnje Oslobođenje federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Kako je pojasnio, Članom 5. Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede definisano je da se pomoć dodjeljuje do 31. decembra, a nakon potpisivanja ugovora sa korisnikom grant-sredstava, krajnji rok za isplatu je 31. januar 2021. godine.

- S ciljem smanjenja štetnih posljedica, kako za stanovništvo tako i za privredu, donesen je niz mjera koje se mogu podijeliti na interventne i strateške mjere. Donesen je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je usvojio Parlament FBiH, uspostavljen je garantni fond pri Razvojnoj banci Federacije, uveden je moratorij na kredite trajnog revolving fonda federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije... Svjesni smo da to nije dovoljno, jer privrednici i dalje ukazuju na tešku situaciju u poslovanju. Privreda duži niz mjeseci trpi gubitke i suočava se sa smanjenim obimom poslovnih aktivnosti. Najpogođeniji sektori su turizam, ugostiteljstvo i sektor transporta. Imajući u vidu da realni sektor svoj razvoj uglavnom bazira na izvozu i da je pandemija dovela do prekida globalnih lanaca dobavljača, na koje su uglavnom naslonjeni izvoznici, očekivati je da će bh. privredi trebati duži period da se vrati na nivo prije pandemije - kaže Džindić.

Upitan može li, na osnovu podataka kojim raspolaže, reći kolike štete je pretrpjela namjenska industrija i da li u tom segmentu imate plan za prevazilaženje krize, rekao je da je pandemija koronavirusa svakako uticala na poslovne aktivnosti privrednih društava namjenske industrije, prvenstveno zbog bojazni za zdravlje i živote uposlenika, iako su se poduzele sve neophodne i propisane mjere zaštite.

- Problem je predstavljala i još u određenim segmenti ma predstavlja isporuka, odnosno transport robe zbog značajno smanjenog broja letova i pogotovo zatvorenosti aerodroma određeni period. Zatim, tu su ograničenja koja su uvele neke države, a u koje treba da se vrši isporuka robe.... I pored svih tih poteškoća, proizvodni izvozni trendovi su na visokom nivou, što oslikava podatak da je u prvom polugodištu 2020. izvoz namjenske industrije FederacijeBiH veći za 15,62 posto u odnosu na isti period prošle godine - kazao je.

Džindić je rekao da je Vlada Federacije, svjesna stanja u rudnicima i opredijeljena da se stanje promijeni nabolje, donijela nekoliko zaključaka koji se odnose, između ostalog, i na definisanje elemenata poslovanja i upravljanja u rudnicima koji će obezbijediti stabilan rad i poslovanje rudnika, te ubrzati započeti proces prestrukturiranja rudnika. U rudnicima koji su u sastavu koncerna doneseni su novi statuti rudnika i trenutno se radi na izradi novih organizacija i drugih općili akata.

- Smatram da će ove aktivnosti doprinijeti boljem poslovnom ambijentu i obezbijediti uslove za stabilan rad i poslovanje rudnika, kao i propisanu pojedinačnu i kolektivnu zaštitu radnika. Odgovorna komunikacija između rudnika u koncernu sa Elektroprivredom BiH pomogla bi boljem razumijevanju stanja i nema potrebe da se problemi rješavaju štrajkom - rekao je, između ostalog, Džindić za "Oslobođenje".

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara