Vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo Anis Krivić obratio se javnosti nakon cjelodnevnog zasjedanja Vlade KS i iznio donesene zaključke.

Vlada KS je naložila Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da u prisustvu dva člana Kriznog štaba KS provjeri da li je Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš" postupila u skladu s naredbom Kriznog štaba FBiH, odnosno stavila na raspolaganje 30 posto kapaciteta za pacijente zaražene koronavirusom. Isto na KCUS-u treba uraditi Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Rok za izvršenje ove mjere je odmah.

Zavodu zdravstvenog osiguranja KS je naloženo da sa privatnim laboratorijama ugovori testiranje uzoraka prikupljenih u domovima zdravlja, s dostavljenjem u roku 24 sata. Prikupljeni uzorci će se ravnomjerno distribuirati laboratorijama s kojima je Zavod zaključio ugovor.

Svi zdravstvenim ustanovama, osim bolničkog nivoa, naloženo je da u roku od 24 sata dostave spisak usposlenih doktora specijalista s ciljem njihovog angažovanja u bolnicama u slučaju potrebe. Resorni zavod je dužan da osigura potrebna finansijska sredstva s ciljem liječnja zaraženih.

Služba za zapošljavanje treba u roku od 24 sata Kriznom štabu KS i Vladi KS dostaviti pregled medicinskog kadra po struci i nivou stručne spreme, te se obratiti svim penzionisanim medicinarima sa visokom stručnom spremom da se jave kako bi se po potrebi mogli angažovati.

Javna ustanova Zavoda za javno zdravstvo dužna je da u roku od 24 donese posebne mjere za postupanje sa medicinarima koji imaju sumnju na zarazu ili su imali bliski kontakt sa zaraženom osobom.

"U slučaju pogoršanja situacije i popunjavanja bolničkih kapaciteta angažovat će se i kapacitet i privatnih zdravstvenih ustanova. Vlada KS će osigurati liste tih ustanova sa rasploživim kapacitetima i kadrom u roku sedam dana", kazao je Krivić.

Zavod zdravstvenog osiguranja dužan je da izvrši nabavku antivirotika, 2.000 kutija, kroz interventni uvoz koji će se primjenjivati prema protokolu liječenja Radne grupe KS.

Vlada KS će na prijedlog Kriznog štaba osigurati dodatnu opremu javnim zdravstvenim ustanovama, a Uprava civilne zaštite KS dužna je da angažuje raspoložive kapacitete za dezinfekciju zdravstvenih ustanova.

Oznake: #Anis Krivić #KS
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara