Alija Izetbegović je bio prvi predsjednik međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije Republike BiH tokom agresije na našu zemlju.

Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Porodica Izetbegović 1928. dolazi u Sarajevo, gdje Alija završava gimnaziju. Za vrijeme školovanja se priključuje antikomunističkoj organizaciji Mladi muslimani, a tokom Drugog svjetskog rata se bavi humanitarnim radom - pomaganjem izbjeglih i prognanih civila, zaštitom i skrivanjem progonjenih Bošnjaka, saniranjem džamijskih ruševina. Pod sumnjom da je imao udjela u utemeljenju islamskog časopisa Mudžahid, kao i zbog pripadnosti organizaciji Mladi muslimani, 1946. je uhapšen i osuđen na tri godine zatvora. Nakon izlaska iz zatvora počinje studirati poljoprivredu, a od 1954. godine nastavlja studij na Pravnom fakultetu u Sarajevu i završava ga u roku od dvije godine. Godine 1990. sa Adilom Zulfikarpašićem i još nekolicinom političara osniva Stranku demokratske akcije (SDA).

Alija Izetbegović je preselio na ahiret 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu. Na dan dženaze kao da se nebo izlilo na naš glavni grad. Duge kolone ljudi, Bosanaca i Hercegovaca, ali i brojne delegacije iz cijelog svijeta, željeli su mu odati posljednju počast. Ukopan je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.Koji je bio Alijin, a koji Vaš, najbolji i najgori potez dok ste bili u Predsjedništvu?

- Ne znam može li se političar ili lider mjeriti po nekom potezu. Kumulacija dobrih procjena i dobrih poteza daje rezultat, a rezultat Alije Izetbegovića je sasvim jasan. Maločas sam ga opisao. Da li je sve bilo savršeno, je li ponešto moglo drugačije? Možda jeste. Ili nam se samo čini da jeste. Ja sam uporno prigovarao na naziv Republika Srpska koji je prihvaćen u Dejtonu, na 49 procenata koji je ovaj entitet dobio, na osnovu etničkih čišćenja i nasilja, ali Amerikanci su htjeli okončati rat i rekli su Aliji - "Srbi moraju nešto dobiti".

I dali im previše. Poslije je to priznao i Richard Holbrooke, kreator Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ali bez Amerikanaca se rat nije mogao zaustaviti. U to vrijeme smo imali prosječno 500 mrtvih i 500 teško ranjenih mjesečno, ne znam kuda bi nas odveo nastavak rata. Što se tiče mene, mojih poteza i grešaka, procjene ću prepustiti drugima. Možda je i rano za njih. Drago mi je da sam SDA koja je bila pala na 200.000 glasova vratio na 300.000 i drago mi je da SDA i dalje drži kičmu bosanskih patriota uspravnom.

Bliže se izbori. Šta biste poručili bh. građanima? Hoće li SDA, uprkos svemu što se u stranci događa, imati rezultate kao do sada?

- Vjerujem da će SDA zadržati ili u manjoj mjeri popraviti rezultat u odnosu na 2016. godinu. A građane bih podsjetio da smo pred udar korone imali najbolje ekonomske rezultate u postdejtonskom periodu, da smo u pet godina koje su obilježile vlade Zvizdića i Novalića bili ispunili obećanje o kreiranju 100.000 novih radnih mjesta i o postepenom pretvaranju Federacije BiH u veliko gradilište. Već idućeg proljeća, sa masovnom upotrebom vakcine, korona će ako Bog da posustati i nastavit ćemo sa takvim trendovima.

U međuvremenu ćemo brinuti o onima koji su pogođeni pandemijom i, uprkos svim otporima, nastaviti procese integrisanja BiH u NATO savez i Evropsku uniju (EU). Neće nas zaustaviti.

Vaš komentar o najavama izborne krađe, prijavama, ponajviše iz Srbije?

- Očigledno se radi o manipulacijama i pripremama za izborne krađe. A Tužilaštvo BiH je odlučilo da ne pokrene istragu, da još jednom pokaže političku pristrasnost jer je sasvim jasno kome idu ti deseci hiljada nepostojećih glasova iz Srbije!

Šta možemo očekivati od izbora u Mostaru?

- A što se Mostara tiče, glavni dio posla je završen, imamo izbore nakon 12 godina, biračima je vraćeno njihovo pravo pa neka ga koriste kako god hoće. Vjerujem u pobjedu koalicije u kojoj je i SDA, predvodi je cijenjeni ljekar dr. Guzin, čovjek kojem Mostarci s razlogom vjeruju.

Izborni zakon je i dalje veliko pitanje. Zašto?

- Zato što HDZ insistira na izmjenama koje bi omogućile hrvatskim političkim predstavnicima da zauvijek imaju veto i kočnice na sve o čemu se odlučuje u BiH, a naročito u Federaciji BiH. A kako to izgleda, vidjeli smo u posljednjih par godina - bez obrazloženja je odbijen ugovor države sa Islamskom zajednicom, bez obrazloženja je zaustavljeno formiranje Vlade FBiH i popunjavanje Ustavnog suda FBiH, bez obrazloženja su rušeni veoma važni zakoni u Domu naroda Parlamenta FBiH poput Zakona o šumama ili Zakona o igrama na sreću. Svaki od konstitutivnih naroda u BiH, u skladu sa Ustavom, ima pravo biti predstavljen i ima pravo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. I to je sve. Nema pravo ukidati volju većine u predstavničkim domovima, a HDZ to radi. I očekuje od nas da mu pomognemo da takvu vlastitu poziciju "zacementira" zauvijek. Mi na to nećemo pristati.

Gospodine Izetbegović, s obzirom na to da ste pozitivni na koronavirus i da se od petka nalazite na kućnom liječenju, kakvo je Vaše zdravstveno stanje?

- Zaista se osjećam dobro, nemam skoro nikakvih simptoma i tegoba, hvala Bogu. Nadam se da će tako i ostati.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara