Međunarodni aerodrom Sarajevo - Foto: Arhiv

Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi velike gubitke u poslovanju jer je avio-industrija jedna od privrednih grana koje su u najvećoj mjeri pogođene pandemijom koronavirusa. Samo u periodu od 1. marta do 31. avgusta bilježi se smanjenje avio-operacija za 70 posto, i putnika za čak 90 posto, u odnosu na isti period prošle godine.

Međudržavne restrikcije uzrok su otkazivanja većine letova. Loše poslovanje bilježe svi aerodromi u Federaciji Bosne i Hercegovine. Aerodrom Sarajevo u prvih osam mjeseci bilježi manjak od skoro osam miliona KM. Procjene mogućeg gubitka za cijelu godinu iznose više od 16 i po miliona KM. Zračni promet za Sarajevo trenutno održava šest kompanija, dok ih je prošle godine bilo 16. Zbog svega, u toku je stalna komunikacija na relaciji Uprava Društva-vlasnik-Federalna vlada.

SANJA BAGARIĆ, portparolka Međunarodnog aerodroma Sarajevo

“Sa premijerom Novalićem održan je sastanak u vezi osiguranja garancija za kreditni aranžman kod Razvojne banke i suglasnost za kolaterale kod komercijalnih banaka. Dogovoreno je da se poduzmu aktivnosti da se Pristojba za razvoj zrakoplovstva u iznosu od 10 eura po putniku zamrzne sa ciljem osiguranja uvjeta za brži povratak i dolazak novih aviokompanija.”

U Ministarstvu prometa i komunikacija ističu da je očuvanje stabilnosti Aerodroma Sarajevo strateški cilj kako bi se očuvala radna mjesta i podigao obim zračnog saobraćaja.

AMADEO MANDIĆ, pomoćnik ministra prometa i komunikacija FBiH

“Već smo dali dio pomoći Međunarodnom aerodromu Sarajevo u iznosu od 700.000 KM subvencije za tekuće poslovanje. Trenutno je na Vladi FBiH donesen zaključak da se izradi Uredba.”

Uredba će biti izrađena, potvrđuju Iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

GORAN MIRAŠČIĆ, savjetnik premijera Federacije BiH

“Dio tih sredstava će biti usmjeren i na revitalizaciju aviosaobraćaja, dakle, na aerodrome u Federaciji Bosne i Hercegovine. Oko iznosa još uvijek ne možemo govoriti. Dakle, do kraja sedmice ćemo znati tačne iznose. Uredba će se naći na jednoj od narednih sjednica Vlade i plan je da ta sredstva budu plasirana do kraja ove godine.”

Da je likvidnost Aerodroma Sarajevo dodatno ugrožena dodatnim kapitalnim projektom, podsjeća zastupnik Federalnog parlamenta Irfan Čengić. Navodi da je Aerodrom do sada izdvojio oko 30 miliona KM svoje dobiti budžetu Federacije Bosne i Hercegovine.

IRFAN ČENGIĆ, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH

“Desetine miliona ove takse koju svake godine uplate pa bar bi bio red da se da ona milionska suma koja bi bila dovoljna da održi likvidnost. U ovom trenutku ima jedan veliki kapitalni projekat izgradnje novog terminala zbog čega je njihova likvidnost i poslovnost ugrožena, a njihovim radnicima je već smanjena plata.”

Koliko je opao prevoz putnika najbolje potvrđuje podatak da je u zadnja tri mjeseca prevezeno oko 39 hiljada putnika. U tom periodu prošle godine taj broj je iznosio 480 hiljada.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba, https://bhrt.ba/
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara