„Kosovo se složilo sa jednogodišnjim moratorijumom na traženje članstva u međunarodnim organizacijama, dok se Srbija takođe saglasila da na godinu dana odustane od kampanje za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti ili traženja od drugih država da ne priznaju Kosovo.“

To je pretposljednja stavka sporazuma koji su u Bijeloj kući, u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), potpisali premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Objavljujemo tekst sporazuma, dobijen iz krugova kosovske delegacije u Vašingtonu i na kome je potpis premijera Hotija.

Predsjednik SAD Danald Tramp nakon potpisivanja sporazuma, a tokom pres konferencije, između predsednika Srbije Aleksandra Vučića (levo) i premijera Kosova Avdulaha Hotija (desno). Bijela kuća, 4. septembar 2020.

Ekonomska normalizacija

Prva stavka u sporazumu o ekonomskoj normalizaciji odnosi se na autoput Beograd- Priština.

„Obje strane se obavezuju da će primijeniti sporazum o autoputu, koji je potpisan 14. februara 2020. godine“, stoji u sporazumu.

 

Pregovori u Beloj kući: Šta su potpisali Srbija i Kosovo?

Druga stavka je primjena sporazuma o željeznici između Beograda i Prištine i izrada zajedničke studije o izvodljivosti za projekat izgradnje željezničke infrastrukture do luke na Jadranskom moru.

Zatim, navodi se da će Srbija i Kosovo zajednički raditi sa američkom Međunarodnom korporacijom za finansijski razvoj (U.S. International Developement Finance Corporation) i EXIM-om (bankom prim.RSE) kako bi se sprovelo u djelo više memoranduma – o izgradnji „autoputa mira“ i željezničkih trasa Priština-Merdare i Niš- Priština.

O malim i srednjim preduzećima

Zajednički rad sa ovim američkim institucijama predviđa i obezbjeđivanje finansijskih zajmova za mala i srednja preduzeća i druge bilateralne projekte.

Takođe, sporazum predviđa prisustvo Međunarodne korporacije za finansijski razvoj (U.S. International Developement Finance Corporation) u Beogradu.

U sporazumu piše i da će obje strane „otvoriti i staviti u funkciju zajednički prelaz Merdare“.

Sporazum navodi i da će se obje strane pridružiti „Mini Šengen“ zoni. Riječ je o zajedničkoj inicijativi Sribije, Albanije i Sjeverne Makedonije iz 2019. godine o slobodnom protoku roba, kapitala i ljudi. Takođe, obje strane su se obavezale na uzajamno priznanje diploma i profesionalnih sertifikata.

Pitanje Gazivoda

Takođe, tačka sporazuma odnosi se i na jezero Gazivode, na sjeveru Kosova.

„Obje strane su se složile da će raditi sa američkom Agencijom za energiju i drugim tijelima Vlade Sjedinjenih Država na izradi studije, u cilju podjele jezera Gazivode/Ujmani kako bi se obezbijedilo stabilno snadbijevanje vodom i energijom“, piše u sporazumu.

Obje strane se obavezuju i na diverzifikaciju snadbijevanja energijom.

O 5G mreži

Posebna stavka sporazuma odnosi se i na izgradnju infrastrukture za 5G internet mrežu.

„Obje strane će zabraniti upotrebu 5G mreže u okviru svoje mrežne infrastrukture, koja je nabavljena od nepouzdanih kupaca“, ističe se u sporazumu i dodaje da se obje strane obavezuju da će blogovremeno ukloniti takvu opremu i učiniti druge potrebne korake tamo gdje je ona već prisutna.

„Obje strane će povećati provjeru avionskih putnika, međusobnu razmjenu informacija u okviru šire saradnje sa Sjedinjenim Državama na Balkanu, i posvetiti se unapređenju tehnologije da bi se spriječile nedozvoljene aktivnosti, primjenom skrinig i informacionih sistema, uključujući PISCES, APIS, ATS-G i SRTP“, navodi se dalje.

 

 

Zemlje koje su podržale inicijativu za čistu 5G mrežu

Religijske slobode

Zatim se u sporazumu govori o religijskim slobodama:

„Obje strane se obavezuju na poštovanje religijskih sloboda, uključujući i obnavljanje međureligijskog dijaloga, zaštitu vjerskih znamenitosti i primjenu sudskih odluka kojima se štiti Srpska pravoslavna crkva, takođe i nastavak restitucije imovine žrtava holokausta koje nemaju nasljednike i neupitno jevrejske imovine.“

O nestalima

Sljedeća stavka posvećena je nestalima:

„Obje strane se obavezuju da će ubrzati napore na pronalaženju i identifikaciji ostataka nestalih lica. Obje strane su posvećene identifikaciji i postizanju dugoročnih rješenja za izbjeglice i interno raseljena lica. Obje strane su posvećene ostvarivanju kontakata adekvatnih vladinih ministra i postizanju koordinacije između Beograda i Prištine, što će dalje obezbijediti redovnu provjeru broja rješenih i neriješenih slučajeva“, piše u sporazumu.

 

LGBT prava

Dalje će navodi da će obje strane raditi na tome da 69 država koje su kriminalizovale homoseksualnost, istu dekriminalizuju.

O Hezbolahu

„Obje strane se obavezuju da označe Hezbolah u njegovoj cjelini kao terorističku organizaciju, te da u poptunosti primjene mjere ograničenja Hezbolahovih operacija i finansijskih aktivnosti unutar njihovih nadležnosti“, jedna je od posljednjih tački sporazuma.

Godina moratorijuma

Pretposlednja se odnosi na članstvo u međunarodnim organizacijama:

„Kosovo (Priština) se složilo da primjeni jednogodišnji moratorijum na traženje članstva u međunarodnim organizacijama. Srbija (Beograd) se složio o jednogodišnjem moratorijumu na kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti, i da se uzdrži od formalnog ili neformalnog traženja od bilo koje države ili međunarodne organizacije da ne prizna Kosovo (Priština) kao nezavisnu državu. Obje strane su se složile da će dogovor realizovati odmah.“

Kosovo i Izrael

Kosovo (Priština) i Izrael su se usaglasili na uzajamno priznanje, stoji na kraju sporazuma potpisanog u Bijeloj kući.

Oznake: #Kosovo #Srbija #SAD
Izvor: Informativa.ba, slobodnaevropa
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara