28. avgust se obilježava godišnjica granatiranja tržnice Markale u Sarajevu, koje je izvršeno 1995. godine. Na tržnicu su izvršena dva napada, prvi 5. februara 1994., koji je za posljedicu imao približno 200 ranjenih ili poginulih, a drugi 28. avgusta 1995., u kojem je bilo preko 100 žrtava.

Od svih incidenata tokom ratne opsade grada, ovaj je bio jedan od najužasnijih. Jedan od policajaca koji je vršio uviđaj nakon ovog incidenta, koji je svjedočio pred MKSJ-em, opisao je ono što je vidio kao “posljednji, najdublji krug Danteovog pakla”.

Većina ranjenih ili ubijenih su bili civili koji su kupovali na tržnici kada je Vojska Republike Srpske izvršila granatiranje. Tribunal je utvrdio da su oba masakra bila dio kampanje granatiranja i snajperskog djelovanja koja je za cilj imala prvenstveno terorisanje civilnog stanovništva. Pretresno vijeće III je 24. marta 2016, godine proglasilo Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, krivim za masakr na Markalama.

Taj predmet je trenutno u žalbenom postupku pred Žalbenim vijećem Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Na današnji dan 1995. u 11 sati izvršen je drugi masakr na Markalama u Sarajevu.

Pet granata je ispaljeno s položaja VRS, poginulo je 43, a ranjeno 90 građana Sarajeva.

Markale se nalaze u centru grada i predstavljaju tržnicu.

Tokom rata bile su često izložene bombardovanju srpskih snaga. UNPROFOR je nakon ovih napada službeno zauzeo stav da se ne zna koje ispalio granate, jer su pripremali tajni napad na srpske položoje tkz.

Namjerna sila, koji je otpočet nekoliko dana kasnije.

Tek 1999. je izneseno Vijeću sigurnosti izvještaj o pravim nalogodavcima ovog gnusnog zločina i njihovim izvršiocima, jasno je rečeno da je odgovorna VRS.

Tako su pale mnogobrojne teorije zavjera o ovim i prethodnom zločinu na Markalama.

Gelerima minobacačke granate od 120 mm, ispaljene iz pravca Trebevića, koja je eksplodirala u blizini sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu, ubijeni su Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žig.

 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara