Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić održao je danas sastanak sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduanom Kafedžićem.

Kafedžić je na početku sastanka informisao premijera Nenadića o aktuelnim aktivnostima Ureda.

Teme razgovora bile su i imenovanja u upravljačkim i nadzornim strukturama javnog sektora Kantona Sarajevo, procedure i izvještavanja u vezi procesa javnih nabavki, te pravdanja odobrenih sredstava od strane upravljačkih tijela institucija zaduženih za implementaciju Budžeta KS i javnih sredstava u Kantonu Sarajevo.

Premijer Nenadić je, ovom prilikom, skrenuo pažnju na određena proceduralna pitanja u nadležnosti Ureda, zbog kojih se često zaustavljaju procesi u javnom sektoru, a odnose se na javne nabavke.

Prema riječima premijera, postoji potreba unapređenja pravnog okvira za rješavanje žalbi i drugih spornih pitanja u javnim nabavkama u KS, te je Kafedžiću dao prijedlog da unutar Ureda razmotre moguća rješenja i u saradnji s nadležnim institucijama BiH, te ih predlože Vladi KS.

Razgovarano je također o implementaciji važećih propisa iz oblasti borbe protiv korupcije, prijavljivanja imovine, tekućim procesima, kao i  aktivnostima koje u vezi s tim provodi Ured.

Premijer Nenadić je informisan i o dosadašnjem angažmanu nedavno imenovanog višeg savjetnika za borbu protiv korupcije u ovom Uredu gospodina Erica Larsona. U vezi s njegovim angažmanom, premijer je još jednom uputio riječi zahvalnosti Ambasadi  SAD-a, a poznato je da je riječ o projektu na koji je saglasnost dao State Department i koji je nastavak podrške uspostavi vladavine prava i jačanja sistema sigurnosti i borbe protiv korupcije u KS.

Premijer je istakao da gospodin Larson ima njegovu punu podršku, kao i Vlade KS u prenosu znanja i iskustava u borbi protiv korupcije, kao i svih dobrih praksi koje se na tom planu primjenjuju u modernim i naprednim zemljama.

Istakao je da je jučer održao sastanak sa ambasadorom Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom s kojim su također usaglašeni ovi stavovi i data podrška antikorupcijskoj borbi u KS.

Po riječima premijera Nenadića, zaključeno je da će se narednog mjeseca održati prošireni sastanak predstavnika Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom i Vlade KS, s ciljem dogovora o akcionom planu i neophodnim aktivnostima koje će se provoditi unutar Vlade i Ureda u narednom periodu radi unapređenja određenih rješenja.

Šef Ureda Kafedžić također je iskazao podršku premijeru Nenadiću u svim aktivnostima koje on lično provodi,  kao i aktivnostima koje se provode putem Vlade na planu borbe protiv korupcije i jačanja vladavine prava u KS.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara