Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić danas je održao redovni koordinacijski sastanak nadležnih institucija Kantona, Grada i općina vezano za gradnju Prve transverzale. Sastanak je bio vrlo konkretan i konstatovan je napredak u realizaciji poslova koji se odnose na početak gradnje prvog dijela Prve transverzale.

Tokom sastanka, nakon pribavljenih informacija od strane nadležnih službi općina Centar i Novo Sarajevo, Zavoda za izgradnju KS i resornih ministara u Vladi KS konstatovano je da su se stvorili svi neophodni uslovi za početak rušenja i preostalog dijela objekata na dionici Prve transverzale od kružnog toka do ulice Braće Begića.

U završnoj fazi je rješavanja je 16 pojedinačnih imovinsko – pravnih odnosa u zgradi poznatoj kao „kasarna“, a stvoreni su svi uslovi da se do kraja ove sedmice pripremi gradilište i otpočne sa njihovim uklanjanjem. Do kraja ove sedmice će se pripremiti gradilište i ograditi.

Tokom naredne sedmice bit će dovršena i preostala dva postupka u jednom od objekata „kasarna“, čime će se stvoriti uslovi za konačno uklanjanje tog objekta na spomenutoj lokaciji.

Također je, nakon višemjesečnih napora koje je ova koordinacija uložila na rješavanju predmetnih pitanja, konstatovano da su stvoreni uslovi za izdavanje prve građevinske dozvole za devet profila od raskrsnice kod Američke ambasade do ulice Tešanjska, tako da će građevinska dozvola, po riječima načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića, biti izdata do ponedjeljka.

Navedeno je kako se paralelno radi i na izdavanju građevinske dozvole za nastavak gradnje ove trase.

S tim u vezi, ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč pojasnila je proceduru vezanu za pribavljene saglasnosti komunalnih preduzeća, a koja su već ranije dala načelne saglasnosti.

Kantonalna javna preduzeća, kao i „Elektroprivreda“ i „Elektrodistribucija“ završit će sve potrebne saglasnosti, čime će biti ispunjeni uslovi za izdavanje drugog dijela građevinskih dozvola na predmetnoj lokaciji.

Nakon što su stvoreni preduslovi za početak radova na ovoj dionici, na prijedlog načelnika Općine Vogošća Edina Smajića, zaključeno je da će se već za narednu sjednicu koordinacije, a koja će se održati naredne srijede, pripremiti akcioni plan za početak gradnje tunela „Kobilja Glava“, kao i za pripremu glavnog projekta i elaborata o eksproprijaciji na potezu od tunela „Kobilja Glava“ do Vogošćanske petlje, te druga pitanja vezano za gradnju ove dionice.

Premijer Nenadić je obavijestio učesnike sastanka i o rezultatima koji su tokom prošle sedmice postignuti, a odnose se na dovršetak gradnje IX transverzale, odnosno kružnog toga koji će omogućiti spajanje LOT- a 2C s gradskim autoputom.

Vrijednost ovog projekta je 4,9 miliona KM.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara