-

Jačanje kapaciteta za pripremu novih izolatorija, u slučaju potrebe za istim tokom jeseni i zime 2020. godine, bila je tema današnjeg sastanka premijera KS Marija Nenadića sa ministrima u Vladi KS, predstavnicima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, Zavoda za izgradnju KS, Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, te koordinatorom za projekte Vlade KS i UNDP-ja.

U okviru jačanja sistema javnog zdravstva u Kantonu Sarajevo u trenutnim okolnostima jačanja epidemije koronavirusa u Federaciji BiH, na sastanku je donešena odluka da će Kanton Sarajevo, kada je riječ o dodatnim kapacitetima izolatorija, djelovati u dva pravca. Prvi dio aktivnosti bazirat će se na pripremi privremenog izolatorija koji se može osigurati u roku od 24 sata.

„Za potrebe uspostave privremenog izolatorija iskoristit će se neka od ustanova koja je u vlasništvu KS. Takve potencijalne ustanove su studentski domovi, Centar Skenderija, Olimpijska dvorana Zetra ili neki drugi odgovarajući prostor nad kojim KS ima vlasništvo“, poručio je premijer Nenadić.

Istakao je da je drugi dio pokrenutih aktivnosti usmjeren na uspostavu novog izolatorija u krugu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ sa očekivanim završetkom najkasnije do 1. oktobra 2020. godine. U ovu svrhu bit će iskorištene prostorije bivše garnizonske ambulante iz koje su iseljena tri instituta, te je ovaj prostor odlukom Vlade Federacije BiH prije mjesec dana dodijeljen Zavodu za javno zdravstvo KS.

Na taj način, kako je predočio premijer Nenadić, bit će uspostavljen novi izolatorij sa cca 100 raspoloživih smještajnih kapaciteta. Za potrebe novog izolatorija već su osigurana sredstva, a kako bi se ubrzao čitav proces i javne nabavke, te privukli međunarodni i drugi donatori dogovoreno je da se on radi u saradnji sa UNDP-jem.

Paralelno sa obnovom objekta, zdravstvena struka će raditi na definiranju potrebne medicinske opreme za novi izolatorij zašto će, kako su poručili iz UNDP-ja, sa njihove strane biti osigurano i do 50 posto potrebnih sredstava.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara