Sanela Prašović Gadžo -

Generalna sekretarka SBB-a Sanela Prašović-Gadžo oglasila se na Facebook profilu o ograničavanju broja testova na koronavirus. Istaknula je da Vlada FBIH mora odmah nabaviti nove količine testova i osigurati kapacitirane laboratorije.

- S pažnjom sam jučer pročitala vijest da se ograničava broj testova za bolest COVID-19 za kantone na 50 uzoraka dnevno. Mediji prenose da je razlog povećan broj zahtjeva za PCR testiranje upućenih prema KCUS-u. Mišljenja sam da je to znak za uzbunu na koji ne smijemo ostati nijemi. Naime, problem s ograničavanjem broja dnevnog testiranja može biti dvosmjeran. Jedan se očituje u nemogućnosti da se u FBiH pravovremeno na dnevnoj razini izvrši obrada svih prispjelih testova. Drugi je da postoji strah kod nadležnih da testova generalno nema više dovoljno, odnosno da bismo se uskoro mogli suočiti sa nestašicom ukoliko se širenje obolijevanja nastavi na način kako je to posljednjih nekoliko dana - kazala je Prašović-Gadžo.

 Podsjetila je da je Vlada FBiH na početku pandemije kupila posredstvom FUCZ prvo 20.000 testova, a potom odmah i 150.000 testova, odnosno ukupno 170.000.

- Službena web stranica covid-19.ba potvrđuje podatak da je do ovog trenutka utroseno 81.227 testova u FBiH. Dakle, imamo na raspolaganju cca 88.000 testova. Međutim, od početka pandemije do sredine juna je bilo utrošeno cca 40.000 testova. Taj podatak je bitan jer nam pokazuje da je za mjesec dana, od sredine juna do danas, utrošeno oko 40.000 testova. I na ovom mjestu alarm glasno zvoni. Trocifreni broj oboljelih svakodnevno uvodi nas u stanje kada se mora testirati. To je preporuka i Svjetske zdravstvene organizacije. Da bismo detektovali bolest, mora se testirati. Ljudi nam umiru. Bolnički kapaciteti COVID odjela se pune.

Pozivam Vladu Federacije BiH da preuzmu odgovornost u ovoj situaciji i da hitno izvrše nabavku novih količina testova - dodala je Prašović-Gadžo.

Naglasila je da i Krizni štab FBiH mora biti vidljiv i operativan.

- Mjere koje donose moraju biti učinkovite i konkretne. Potpuna koordinacija sa kantonalnim kriznim štabovima mora postojati. Laboratorije za obradu testova moraju biti kapacitirane i operativne. U trenucima kada imamo gotovo 3.000 aktivnih slučajeva, Vlada FBiH mora odlučno i konkretno reagovati - zaključila je Prašović-Gadžo.

 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara