-

U općini Stari Grad danas je kod Šeher Ćehajinog mosta, preko puta Vijećnice postavljena prva beskontaktna pametna kanta za upravljanje otpadom.

Na ovakav način već odavno se prikuplja otpad u Parizu, Melbournu, Montrealu, a od danas na pet najprometnijih lokacija i u Starom Gradu. Sistem radi autonomno, putem aplikacije, a na popunjenosti od oko 80 posto sam dojavljuje glavnom softveru koji je povezan s komunalnim vozilima, tako da će to firmi KJKP „Rad“ uveliko olakšati rad.

Na području općine Stari Grad 'pametne kante' postavljene su na sljedećim lokacijama: kod mosta preko puta Vijećnice, kod mosta Šeher Ćehajine ćuprije, na trotoaru između Baščaršijskog trga i tramvajske stanice, iza Katedrale prema ulici Mula Mustafe Bašeskije i kod zgrade na platou Općine Stari Grad prema Domu oružanih snaga BiH.

Ovaj projekat realizovan je u okviru incijative „Smart Sarajevo“ čiji je cilj poboljšanje kvalitete života građana i podrška razvoju urbane ekonomije grada kroz inovativna i tehnološki utemeljena rješenja, a koju implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Općinom Stari Grad, Kantonom Sarajevo i Gradom Sarajevo.

Na koji način rade ove 'pametne kante', pojasnila nam je Aida Godinjak, iz firme Services and Solutions d.o.o Sarajevo, koja u partnerstvu sa Javnim komunalnim preduzećem 'Rad', realizuje ovaj projekat.

„Kante imaju ugrađen senzor koji pomoću aplikacije javlja sistemu trenutnu popunjenost, a to je u ovom slučaju KJKP „Rad“ koji će prazniti kante. Više neće morati dolaziti bespotrebno na teren, već po dojavi tj. po popunjenosti kanti. Važno je što postoji način da kante vode statistiku, tako da ćemo nakon nekog perioda tačno znati na kojim lokacijama najviše se odlaže otpada“, istakla je Godinjak. Dodala je da postoje i senzori za povećanu temperaturu ukoliko dođe do požara.

„Kante imaju kompaktor, tako da će ona sama pokušati ugasiti požar ali što je najvažnije uputit će i dojavu da je požar prisutan. Kapacite kante je osam puta veći nego u običnoj. Radi na principu solarne energije tako što kompresuje otpad čime ujedno i povećava kapacitet kante“, izjavila je Godinjak.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara