Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i otpravnica poslova Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Siri Andersen razgovarali su danas o prioritetima u djelovanju, kao i o mehanizmima podrške ove ambasade budućem radu Vlade KS.

Otpravnica Andersen iskazala je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, te izrazila želju da sazna više o implikacijama aktuelne krize koja je zadesila Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu sa pojavom pandemije koronavirusa.

Premijer Nenadić se zahvalio na interesu za tu tematiku, te obrazložio sve izazove sa kojima se susreće Vlada KS, ali i načine uz pomoć kojih uspješno prevazilazi sve probleme.

Obzirom da je ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa trenutno primarni cilj Vlade KS, premijer Nenadić je kazao da je prije samog dolaska na vlast formiran Krizni štab pri Ministarstvu zdravstva KS, koji je odlično obavio i dalje obavlja svoju ulogu.

“Subordinacija među nivoima vlasti je jako važan segment, zbog čega je kvalitetna komunikacija doprinijela dobrim rezultatima. Međutim, zbog pojave poznatih afera narušen je osjećaj da smo napravili iskorak. S druge strane, istaknuta je važnost transparentnosti pri radu, za koju se aktuelna Vlada KS od početka zalaže”, obrazložio je premijer Nenadić.

Kao primjer dobre prakse, naveo je saradnju sa UNDP-jem, te još jednom naglasio kako je zahvaljujući toj saradnji Vlada vodila izuzetno transparentan proces nabavki.

“Jako smo visoko kotirali na ljestvici evropskih zemalja koje su se uspješno borile sa pandemijom, prema ocjeni Svjetske zdravstvene organizacije. Zbog toga smatram da nije trebalo odmah nakon tih rezultata ovako relaksirati mjere. Trenutno nismo zadovoljni stanjem zbog čega, u saradnji sa epidemiolozima i stručnjacima, radimo na uspostavi ozbiljnijih mehanizama kako bi se situacija vratila pod kontrolu”, istakao je premijer Nenadić.

Otpravnica Andersen se interesirala za turizam koji je za Kanton Sarajevo jako važna privredna grana, ali i za ugostiteljstvo, kao njenu prateću djelatnost.

Premijer Nenadić je upoznao svoje gošće sa svim mjerama koje je Vlada KS donijela kako bi omogućila opstanak zaposlenicima i poslodavcima u ovim oblastima, ali i privredi uopšte.

“Vrlo rano smo donijeli korona-zakon. Također, uveli smo set donacija, subvencija, ušteda, oslobađanja od poreskih, fiskalnih i parafiskalnih nameta. U okviru projekta za obnovu ovih sektora planirano je 32 miliona konvertibilnih maraka kredita kod Razvojne banke koje želimo plasirati na tržište za potrebe podrške privredi”, kazao je premijer.

Najavio je i kako sljedeće sedmice planira održati sastanak sa federalnom ministricom turizma Editom Đapo, kako bi razmatrali sve mogućnosti za uvođenje mjera za pomoć ovoj privrednoj grani.

“Taj sektor nije lako održati sa trenutnim mjerama. Vlada KS ima ideje, ali ih sama ne može realizirati”, naglasio je premijer Nenadić.

Na sastanku je bilo riječi i o realizaciji infrastrukturnih projekata, konkretno o provedbi tendera za izgradnju tramvajske pruge Marijin Dvor – Ilidža, za izbor izvođača radova za izgradnju Prve transverzale, te nastavak gradnje Južne longitudinale.

Razgovarano je i o pokretanju izgradnje tunela na Kobiljoj Glavi, restruktuiranju GRAS-a, i to zahvaljujući donacijama Norveške ambasade, kao i donacijama ambasada i drugih međunarodnih institucija u BiH, uz pomoć kojih su urađene revizije poslovanja ovog preduzeća.

Premijer Nenadić je najavio i da će Vlada u narednom periodu raditi na unapređenju zdravstvenog sistema, te jako zahtjevnoj reformi policije,  podršci mladima za kupovinu stanova, ali i za pokretanje biznisa.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara