VIJEĆE MINISTARA Deset miliona eura za energetsku efikasnost zgrada u KS

BiH
11 Jun 2020 17:34
-

Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za GrCF2 V2 – Projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama Sarajevo, u iznosu osam miliona eura.

 Na sjednici je utvrđen i Prijedlog ugovora o grantu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za GrCF2 V2 – Projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama Sarajevo, koji se odnosi na investicioni grant iz Regionalnog programa energetske efikasnosti za zapadni Balkan (REEP), vrijedan dva miliona eura.

Sredstva zajma i granta u ukupnom iznosu od 10 miliona eura biće utrošena za uvođenje mjera energetske efikasnosti u približno 40 javnih zgrada u Kantonu Sarajevo (škole, bolnice, vrtiće i javne zgrade od opšteg interesa). To praktično znači da će realizacijom projekta u ovim zgradama biti efikasnije i čistije grijanje, bolja izolacija te osvjetljenje. Rok otplate zajma je 13 godina uz tri godine grejs perioda, a njegova i alokacija granta je Federacija BiH, odnosno Kanton Sarajevo - Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine.

Očekuje se da ovaj projekat bude završen do 20. oktobra 2023. godine.Nacrti ovih ugovora sa osnovama za njihovo zaključivanje biće dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora, saopćeno je iz VMBiH.

Istovremeno, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o usvajanju Strategije razvoja sistema unutrašnjih finansijskih kontrola u institucijama Bosne i Hercegovine za period 2020. - 2025. godine, s ciljem jačanja transparentnosti i javnosti rada institucija.

Strategija razvoja sistema internih finansijskih kontrola u institucijama BiH potvrđuje opredjeljenje Vijeća ministara za daljnje jačanje preduslova za zakonski usklađeno, efikasno, transparentno i odgovorno upravljanje javnim finansijama.

Strategiju prati Akcioni plan za njeno provođenje koji sadrži mjere i aktivnosti koje je potrebno realizovati, rezultate koji se trebaju dostići, indikatore, nosioce aktivnosti i rokove za realizaciju mjera od 2020. do 2022. godine. Akcioni plan će biti ažuriran na osnovu evaluacije efekata provedenih mjera u ovom periodu.

Za realizaciju mjera iz Akcionog plana Strategije odgovorni su Centralna harmonizaciona jedinica Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine i institucije BiH koje su određene, kao nosioci aktivnosti.

Strategije i prateći akcioni plan će biti objavljeni na web-stranici Ministarstva finansija i trezora BiH i na taj način biti dostupni javnosti, saopćeno je iz VMBiH.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara

Slični članci

2.347775