-

Prvostepenom presudom Suda BiH državni tužilac Božo Mihajlović osuđen je na pet godina zatvora. Osuđen je po svih 10 tačaka optužnice, a po prvostepenoj presudi dužan je državi vratiti 225.000 KM iz predmeta koje je dužio a nad kojim nije vršio nadzor.

Osuđeni na prvostepenu presudu ima pravo žalbe.
 

Od momenta kada se donese drugostepena presuda Mihajlović je dužan u roku od mjesec vratiti novac koji je ukraden.

Prema navodima presude, Mihajlović je svjesno propustio dužnost nadzora nad daktilografinjom koja je raspoređena za rad na njegovim predmetima te time omogućio da bude otuđen novac iz privremeno oduzetih predmeta, a koji je držan u tužilačkom sefu.

Kako je Tužilaštvo BiH ranije iznijelo u završnim riječima, daktilografkinja je prisvojila novac u iznosu od 225.762 KM.

Kako je danas istaknuto tokom izricanja presude, dok je bio na funkciji nije provjeravao stanje novca u privremeno oduzetim predmetima i vrećama s dokazima te je time učinjena teža povreda osoba od kojih je otuđen novac, ali i imovinska šteta BiH.

Također, prema presudi, Mihajlović mora vratiti sav novac koji je daktilografkinja otuđila. Njegovi branioci imaju pravo žalbe na ovu presudu koju moraju podnijeti u roku od 15 dana.

U 10 tačaka optužnice navedeno je na koji način je daktilografkinja otuđila novac iz privremeno oduzetih predmeta. Ona je otvarala vreće s dokazima bez znanja tužitelja Mihajlovića te uzimala novac. Također je bez znanja tužitelja kroz godine zahtijevala dostavljanje privremeno oduzetih predmeta. Sud BiH bi udovoljio njenim zahtjevima te joj dostavljao predmete iz kojih je iznova izuziman novac.

Tužiteljica Ivana Petković ranije je kazala da je dokazano da je u predmetima koje je vodio Mihajlović periodično nestajao novac kada je u kontakt s njim dolazila daktilografkinja. Prema riječima Petković, daktilografkinja je prisvajala novac i neovlašteno otvarala dokaze, što Mihajlović nije ni primijetio.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH optužnicu protiv Bože Mihajlovića je podiglo 19. juna 2018. godine, a suđenje je počelo 11. septembra te godine.

Mihajlović se na ročištu za izjašnjenje o krivici u oktobru 2018. izjasnio da nije kriv za krivično djelo koje mu je na teret stavljala optužnica. On je ranije podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Suđenje je počelo 11. septembra 2018. godine.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara