Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike -

Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike, je govorio o "domaćem soju" korona virusa, kojeg su izolirali bosanskohercegovački naučnici.

Konjhodžić je pojasnio da je u projektu na Veterinarskom fakultetu uz Sarajevu učestvovalo puno mladih naučnika, uz vodstvo iskusnih, te da su postignuta dva paralelna dostignuća.

"Osim što je izoliran i uzgojen virus u kulturama ćelija, što je jedno fenomalno dostignuće. Ljudi koji nešto znaju o tome znaju koliko je to jedan precizan i vrlo zahtjevan posao koji vrlo limitiran broj laboratorija u svijetu može napraviti. S druge strane u ALEA genetičkom centru smo metodom sekvenciranja nove generacije uspjeli direktno iz kliničkih uzoraka sekvencirati kompletan genom virusa koji napada populaciju BiH iz četiri različita grada", kazao je.

Dodao je da je bilo nekoliko prepreka u radu.

"Prvo je taj logistički. Trebate sve uzorke nabaviti, napraviti izolacije, onda su ti naučni i laboratorijski. Za ovo ne postoji determinirani protokol, morali smo raditi 's ruke' koristeći naše iskostvo i znanje metodama instrumentalne analize da bismo mogli dobiti kulture ćelija i sekvence, a teško je direktno  iz kliničkih uzoraka dobiti sekvence", pojasnio je.

Prema njegovim riječima, ovi rezultati mogu imati široku primjenu.

"Mi ne možemo reći koja su ograničenja jednog ovakvog dostignuća. Ono što je njegov učinak odmah je da mi možemo međusobno uspoređivati sekvence virusa koje smo dobili od pacijenata iz svih krajeva BiH, a i uspoređivati ih sa sekvencama iz drugih država", kazao je i dodao:

"Mi smo to napravili aposlutno sami, u jednom volonterskom savezu nas sviju, bez ikakve pomoći i sredstava države."

Govoreći o epidemiji korona virusa, Konjhodžić kaže da je evidentno da se virus malo umorio.

"Evidentno je i da kad sada zarazi nove pacijente da su ozbiljniji slučajevi sa ozbiljnijim simptomima puno manji. Ono čemu se ja nadam da smo na putu prema, da ovaj betakoronid sa kojim se mi sada susrećemo, da on u jednom momentu postane sezonska stvar", kazao je.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara