-

Počela je sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH).

Na početku sjednice uvrštena je nova tačka: Pritisak na rad Tužilaštva BiH.

Članovi VSTV-a osudili su pritisak na rad državnog tužilaštva u slučaju afere Respiratori, posebno one koji dolaze iz Stranke demokratske akcije.

Ovo je do sada najbrutalniji napad na rad Tužilaštva i degradiranje i omalovažavanje tužilaca koji su radili na predmetu Respiratori.

Između ostalog članovi Vijeća trebali bi razmatrati Zaključke Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH).

Radi se o zaključcima sa 8. sjednice Zastupničkog doma PSBiH održane 15., 19. i 20. maja, a povodom rasprave o stanju u pravosuđu Bosne i Hercegovine i radu VSTV-a BiH, te informacija o radu Tužiteljstva BiH.

Jednim od zaključaka zadužuje se Ministarstvo pravde BiH i Vijeće ministara BiH da, na temelju analize Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH (tzv. ‘Pribeovog izvještaja’), izrade i dostave Zastupničkom domu PSBiH na usvajanje Akcioni plan otklanjanja nedostataka u oblasti vladavine prava, provođenja preporuka i mjera sadržanih u tom izvještaju.

Na spomenutoj sjednici Zastupničkog doma zatraženo je da Tužiteljstvo BiH u najkraćem roku dostavi detalјnu statistiku procesuiranja predmeta ratnih zločina koji su od Haškog tribunal (ICTY) označeni kao predmeti ‘A’ kategorije.

Također, zatraženi su – analiza i pregled neophodnih izmjena i dopuna krivičnog zakonodavstva, naročito kada je riječ o potvrđivanju optužnice i odlučivanju o prigovorima na optužnicu, te skrenuta pažnja članovima VSTV-a da prilikom popunjavanja rukovodećih pozicija (predsjednika Suda BiH, glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH i predsjedavajućeg VSTV-a) vode računa o nacionalnoj strukturi, odnosno zastuplјenosti konstitutivnih naroda BiH.

Istovremeno, na 8. sjednici Zastupničkog doma PSBiH sugerirano je da se izvještaji VSTV-a BiH Parlamentarnoj skupštini BiH dostavlјaju dva puta godišnje do izmjene relevantnog zakonodavstva u vezi s tim, te je Vijeće ministara BiH zaduženo da dostavi izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH koje bi trebale sadržavati sve preporuke sadržane u Izvještaju Evropske komisije, Pribeovom izvještaju, te da trebaju ići u pravcu razdvajanja VSTV-a na zasebna tijela – Visoko sudsko vijeće i Visoko tužiteljsko vijeće.

Na dnevnom redu sjednice VSTV-a je i Nacrt srednjoročnog plana rada VSTV-a BiH za period 2021 – 2023., kao i Reformski program VSTV-a BiH.

Kako je planirano, članovi VSTV-a trebali bi razmatrati Informaciju o provođenju postupka ocjenjivanja rada nositelja pravosudnih funkcija u sudovima i tužiteljstvima, a u tom kontekstu i Presudu Suda BiH o ukidanju Pravilnika o postupku ocjenjivanja rada nositelja pravosudnih funkcijaod 24.12.2018. i Kriterija za ocjenjivanje rada sudaca u BiH od 24.12.2018. godine.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara