Tužilaštvo je tokom istrage došlo do informacije da su dvije pribavljene ponude došle 2. aprila, dan prije potpisivanja ugovora

Fadil Novalić -

Tužilaštvo BiH kroz materijalne dokaze i iskaze saslušanih svjedoka vjeruje da su osumnjičeni u aferi „Respiratori“ Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić unaprijed osmislili plan kako da uvezu 100 respiratora u BiH i da se, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, „njihov umišljaj direktno vezao za korist u što većem iznosu“.

Dva ugovora

Iako se svi brane sa slobode, Tužilaštvo BiH je, kako saznajemo, najavilo i provođenje finansijske istrage prema osumnjičenima koja će imati za cilj utvrđivanje eventualne povezanosti novčanih tokova i način raspolaganja.

Prema dokazima Tužilaštva BiH koji su u posjedu ''Avaza“, pribavljena dva ugovora o kupoprodaji s datumom od 3. aprila, a prema ponudi potpisani 2. aprila, u svim sadržajnim članovima su potpuno identični jedan s drugim, osim što nose različite oznake tipa respiratora kao predmeta ugovora.

-

Faksimil Tužilaštva BiH otkrio kako je za jedan dan izabrana „Srebrena malina“

Ranije smo objavili da su ovi ugovori zamijenjeni i ubačeni u lažne poslovne isprave.

Iako se, prema opisanim karakteristikama iz ugovora, navodno radi o invazivnom HCVE003 i neinvazivnom ACM812A respiratoru, cijena od 10,5 miliona KM jednako je iskazana u oba ugovora.

No, Tužilaštvo je tokom istrage došlo do informacije da su dvije pribavljene ponude došle 2. aprila, dan prije potpisivanja ugovora.

Istragom je utvrđeno da Solak nije mogao za jedan dan cijeniti povoljnost ponude u odnosu na sve druge koje su stigle u ovu federalnu instituciju.

Faksimil Tužilaštva: Šta je poslao Novalić

Tužilaštvo je, također, u protokolu FUCZ-a pronašlo ugovor potpisan između Hodžića i Solaka u iznosu od 10,5 miliona KM, s naznakom ''respirator invazivni HCVE003'', što su potvrdili i svjedoci.

Ali u svojim iskazima Tužilaštvu Solak i Hodžić su, na upit o pronalasku dva ugovora, kazali da je riječ o tehničkoj greški. Međutim, Tužilaštvo je utvrdilo da ova ponuda uopće nije bila protokolirana i da ju je u ured FUCZ-a donio službenik iz Ureda premijera Novalića, a ne sam Hodžić, kako je tvrdio.

Novi zahtjev

Osim toga, prema dokazima Tužilaštva, osumnjičeni Novalić, kada je potpisan ugovor o nabavci respiratora ACM812A, odnosno 14. aprila, znači 11 dana kasnije, u svojstvu premijera, sačinio je, na zahtjev Hodžića, i proslijedio garanciju „Srebrene maline“ za ugovoreni posao u formi pisma podrške proizvođaču respiratora ACM812A.

Tužilaštvo smatra da je Novalić zamijenio garanciju koju je prethodno u pismu podrške 2. aprila poslao dobavljaču za tip respiratora HCVE003 i zatim u Kinu poslao novo pismo od 14. aprila, za respiratore ACM812.

Šta su potvrdile poruke

Tužilaštvo je, nakon oduzetih mobitela, u Viber grupi pronašlo komunikaciju za koju vjeruje da je kontakt Novalića, Hodžića i Solaka u prijenosu informacija bio od značaja za realizaciju plana i da je bio prioritetan.

To je potvrdila Viber komunikacija od 13. aprila, koju vode H. G., Solak i Novalić.

Također, Novalić je, kako stoji, dobivao sve informacije Hodžića od bliskih saradnika o realizaciji ovog posla s Kinezima i poslovanju firme BTL iz Podgorice.

Izvor: Informativa.ba, Avaz
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara