Bakir Dautbašić -

Na glavnoj raspravi po tužbi Bakira Dautbašića protiv Bosne i Hercegovine po šteti pretrpljenoj po više osnova zbog pritvora, mjera zabrane i sudskog postupka koji je vođen protiv njega a koji je okončan oslobađajućom presudom, saslušani su svjedoci.

Po ovom osnovu izgubljene koristi Dautbašić traži naknadu od oko 164.000 konvertibilnih maraka (KM), koja se ogleda u razlici između primanja sekretara i ministra, odnosno pozicije na kojoj je bio i na kojoj je trebao biti.

Svjedoci, a i sam podnosilac tužbe, posvjedočili su kako je Dautbašić ostao bez ministarske pozicije usljed hapšenja i mjera zabrane izrečenih u okviru postupka.

Svjedoci su rekli da je u decembru 2015. Savez za bolju budućnost (SBB) odlučio da Dautbašića predloži za ministra prometa i komunikacija BiH, a u dokumentu ove stranke se navodi da je taj prijedlog upućen Savjetu ministara 11. januara 2016., na dan kada je Dautbašić uhapšen.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, koji je i sam bio optužen i oslobođen u istom predmetu, kazao je na glavnoj raspravi da je vođena “agresivna medijska kampanja”.

 -Predsjedništvo stranke je odlučilo da imenuje drugog kandidata jer je napravljena atmosfera u koje ne bi mogao da radi posao na očekivani način”, rekao je Radončić.

Umjesto Dautbašića, predložen je Ismir Jusko, koji je na ročištu kazao kako je bilo upitno da Dautbašić može obavljati funkciju kada mu je kretanje ograničeno na Kanton Sarajevo.

- Da nije lišen slobode i da nije bio postupak, Dautbašić bi bio ministar”, rekao je Jusko.

Vještak ekonomske struke Nedeljko Timarac izračunao je da razlika između primanja iznosi 164.148 KM po osnovu neto plata, regresa te poreza i doprinosa.

Dautbašić je, svjedočeći u ovom sporu, ispričao kako je od 2003. radio kao sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH, vodeći na desetine projekata – od liberalizacije viznog režima do Strukturisanog dijaloga za reformu pravosuđa. Kazao je da je imao niz kontakata i susreta sa zvaničnicima u inostranstvu.

Pritvorski dani su mu ostali u lošem sjećanju. Rekao je da je imao upalu pluća kada je uhapšen i da je prvobitno bio pritvoren u prostoriji ne toplijoj od deset stepeni, te da je te noći intervenisala Hitna pomoć.

Kazao je da je pažnja medija bila velika, kao i da su objavljivane njegove poruke lične prirode. Dio njegovog svjedočenja bio je zatvoren za javnost.

On je rekao da je SBB obavijestio da odustaje od kandidature jer neće moći obavljati ministarsku dužnost, posebno jer ne bi mogao putovati bez pasoša.

Nakon oslobađajuće presude Dautbašić se vratio na posao, ali, kako je kazao, situacija više nije bila ista. Naveo je da je izgubio ovlaštenja za pristup tajnim podacima, da se tadašnji ministar nije sastao s njim, kao i da mu zaposleni više nisu prilazili da se s njim pozdrave ili ga nešto pitaju.

On smatra da mu oslobađajuća presuda nije vratila ugled.

- Osjećam da su ljudi koji su ovo montirali, nažalost, uspjeli -  rekao je Dautbašić.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara