Od osnivanja prve mirovne misije UN-a, 1948. godine, živote je izgubilo više od 3.800 vojnika, policijskog i civilnog osoblja

U povodu obilježavanja 29. maja – Međunarodnog dana mirovnih snaga (International Day of United Nations Peacekeepers), kao i 20. godišnjice sudjelovanja Bosne i Hercegovine u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić upućuje zahvalnost, u ime Ministarstva sigurnosti i u svoje ime, svim pojedincima i pojedinkama, kao i institucijama koji su dali značajan doprinos mirovnim misijama.

Ujedno, upućuje pohvale i zahvale pripadnicima i pripadnicama UN mirovnih snaga iz Bosne i Hercegovine za profesionalno izvršavanje humanog zadataka izgradnje mira u svijetu.

Međunarodni dan mirovnih misija se obilježava 29. maja, u znak sjećanja na sve osobe koje su izgubile život u službi mira. Od osnivanja prve mirovne misije UN-a, 1948. godine, živote je izgubilo više od 3.800 vojnika, policijskog i civilnog osoblja.

Bh. policajci u mirovnoj misiji UN Južni Sudan - Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH

Bosna i Hercegovina, članica Ujedinjenih naroda od maja 1992. godine, dokazala je svoju punu opredjeljenost aktivnom sudjelovanju u mirovnim operacijama. To je istovremeno i jasan pokazatelj da Ministarstvo sigurnosti i agencije za provedbu zakona u BiH raspolažu kapacitetima i iskustvima u rekonstrukciji i demokratskoj tranziciji postkonfliktnih društava.

Sudjelovanje pripadnika i pripadnica policijskih agencija iz BiH u mirovnim misijama UN-a znatno je pridonijelo međunarodnoj afirmaciji BiH, a što za posljedicu ima da BiH sve više postaje aktivan subjekt u kreiranju međunarodne sigurnosti.

Ministartsvo sigurnosti BiH će i nadalje poduzimati sve potrebite mjere kako bi policijski službenici i službenice bili osposobljeni za služenje u mirovnim misijama, što također podrazumijeva saradnju i podršku svih policijskih agencija iz Bosne i Hercegovine. Zbog toga je važan sistemski, osmišljen i dugoročan pristup u planiranju svih naših raspoloživih resursa kako bi i dalje Bosne i Hercegovina, odnosno policijski službenici i službenice iz BiH bili prisutni u međunarodnim operacijama podrške miru.  

Bh. policajci u mirovnoj misiji UN Južni Sudan - Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH

Doprinos Bosne i Hercegovine kao članice UN ogleda se i kroz angažman policijskih službenika i službenica iz BiH, u okviru UN civilne policije (UN CIVPOL). 

U različitim misijama, u okviru mandata Ujedinjenih naroda od 2000. godine do danas je sudjelovalo ukupno 355 pripadnika i pripadnica policijskih službi iz BiH (od čega 54 žena tj. 15,21 posto), i to u mirovnim misijama u Istočnom Timoru, Haitiju, Liberiji, Sudanu, Kongu, Cipru i Južnom Sudanu. Trenutno BiH ima raspoređene policijske službenike i službenice u dvije mirovne misije i to u Južnom Sudanu (UNMISS) 20 policijskih službenika, od čega četiri žene, i na Kipru (UNFICYP) šest policijskih službenika od čega četiri žene.

Pripadnici i pripadnice policijskih struktura iz Bosne i Hercegovine su raspoređivani na različite visoke pozicije unutar misija, nenaoružanog karaktera. Pokazali su visok stepen profesionalizma, stručnosti kao i humanosti u obavljanju poslova i zadataka u okviru navedenih misija, što je rezultiralo zauzimanjem rukovodećih pozicija, kao i dobivanjem mnogobrojnih pohvala i zahvala od strane mjerodavnih tijela UN-a.

Osim angažmana u okviru kontingenata, 11 policijskih službenika i službenica su bili izabrani od od strane UN na ekspertske „poluprofesionalne“ pozicije, u okviru UN misija na Kipru, Libiji, Afganistanu, Južnom Sudanu, Somaliji i Gvinea Bisao. 

 
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara