Šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler uručio je danas u Sarajevu medicinsku opremu namijenjenu zdravstvenim ustanovama širom BiH.

Evropska unija je za BiH osigurala do sada 300 miliona eura od čega je sedam miliona namijenjeno direktno za nabavku medicinske opreme. Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić kazao je kako smo upravo od Evropske unije dobili prvu najveću pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Današnja isporuka medicinske pomoći vrijedna je 800.000 eura, a u pitanju je lična zaštitna oprema i visokotehnološka roba u vidu rendgen uređaja, respiratora, EKG uređaja i slično. Donirana sredstva trebala bi biti raspoređena u bolnice širom BiH.

"Najkraće rečeno sve su to uređaji koji će se i nakon prestanka epidemije moći koristiti u zdravstvene svrhe. Ovo (pandemija) nam je pokazalo da su nedostaci prisutni jednako kao i potrebe.", objasnio je Sattler dodavši da je za zdravstveni sektor pripremljeno još 28 miliona eura.

Drugi dio evropske pomoći odnosi se na ekonomiju i zaštitu radnih mjesta. Sattler je pozdravio uspostavljanje Radne grupe za socioekonomski odgovor dodavši da je sada potrebno vidjeti njeno konkretno djelovanje.

Ministar Radončić poručio da je pred nama težak izazov u oblasti ekonomije i da će saniranje štete i izlazak iz krize biti moguć samo uz pomoć EU.

Sattler je još kazao da građani BiH žele približavanje EU i objasnio prednosti koje sa sobom donosi Unija:

"Među 14 prioriteta EK se navodi i Zakon o javnim nabavkama. U proteklim danima vidjeli smo koliko je skandala vezano za nabavke. Da je ovaj zakon bio ranije usvojen bilo bi mnogo teže da se dese skandalozni ishodi koje smo vidjeli u prethodnom periodu."

Sattler je pozvao nadležne u BiH da usvoje ovaj evropski Zakon o javnim nabavkama jer je, kako je kazao, "apsolutno neprihvatljivo da i jedna KM poreskih obveznika bude zloupotrebljena u druge svrhe."

Ministar Radončić je kazao da ova donacija nekim političarima u BiH može biti prilika da nauče kako se dolazi do opreme, odnosno da nauče "šta je transparentnost u radu, u raspolaganju novcem i da nauče kako se može doći do kvalitetne opreme uz pomoć stručnjaka."

"Mi danas dobijamo respiratore, ali prave respiratore, mašine koje će moći da se koriste u svim anesteziološkim odjeljenjima u bolnicama u BiH", dodao je Radončić.

Ministar se zahvalio Evropskoj uniji na svoj dosadašnjoj pomoći kao i ambasadoru Sattleru na ličnom angažmanu za BiH.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara