U vrijeme kada se polako život vraća u normalu, u Bosni i Hercegovini se vodi još jedna borba, a odnosi se na preživljavanje sporta, ali u bukvalnom smislu. Finansijska situacija u klubovima i prije pandemije nije bila sjajna, a pogotovo sada kada je ekonomska kriza zahvatila sve pore društva. Dodatni problem je svakako neizvjesnost oko nastavka takmičenja, prvenstveno Premijer lige BiH u fudbalu, koja je još uvijek 'na čekanju', piše sport1.ba.

Admir Džubur je na mjesto prvog čovjeka FK Željezničar stigao sredinom prethodne godine. Nakon što je prethodno bio član upravnog odbora kluba sa Grbavice, prihvatio je funkciju predsjednika kluba i svakako da se u prethodnom periodu sreo sa dosta izazova, koji su kulminirali pandemijom i cijelom situacijom izazvanom koronavirusom.

U prvom dijelu razgovora koji objavljujemo sa predsjednikom Plavih smo razgovarali o aktuelnoj situaciji, problemima sa kojim se susreće klub sa Grbavice, kao i o aktivnostima koje se preduzimaju u prevazilaženju aktuelne situacije.

Gospodine Džubur prije svega, da se osvrnemo na situaciju koja nas je zadesila sa koronavirusom. Kako i na koji način je direktno to utjecalo na sami klub Željezničar, odnosno na poslovanje kluba?

- Kao i na sve klubove u Evropi i svijetu, proglašeno stanje pandemije zbog koronona virusa je imala značajan utjecaj na finansijsku situaciju kluba. Klub je, inače, u dosta komplikovanoj situaciji. To se povlači duži vremenski peiod , i to nije od jučer, ali klub uspijeva da uz napore i sa odgodom održi ritam izvršavanja obaveza. Zbog virusa je došlo do prekida prvenstva i dosta toga se dodatno poremetilo. Stali su sponzorski prilivi, kao i svi ostali, a obaveze su nastavile da se stvaraju, jer igrači su tu, uposlenici, troškovi održavanja. Nismo htjeli da donosimo brzopotezne zaključke i neke odluke . Situacija je dosta složena , ali nije bezizlazna. Sve aktivnosti u klubu se polako vraćaju u normalu , Željezničar će kao i uvijek  do sada prebroditi sve teškoće  i biti još jači.

Znamo da klubovi imaju generalno problema sa finansijskim popunjavanjem budžeta i sami ste spomenuli da priliva novca nema. Ono što nas očekuje u budućnosti je sasvim manja ulaganja sponzora i lokanlne zajednice. Da li Vi imate neki plan kako prebroditi ovu situaciju koja slijedi?

- Generalno, samim početkom korona problema, mi u klubu nismo sjedili. Iako su stale sportske aktivnosti, mi smo bili aktivni. Svjesni situacije da nam je onemogućeno obavljanje osnovne djelatnosti  mi smo smo se obratili prema nadležnim državnim institucijama, ali  i prema Federaciji, kantonu, Poreskim upravama. Urađeno je mnogo sastanaka sa svim tim ljudima u cilju pokretanja nekih inicijativa, odnosno iznalaženja rješenja za nesmetano funkcionisanje FK Željezničar, ali i svih ostalih sportskih kolektiva. Sa te strane, pozdravljamo odluke koje su donesene na federalnom nivou u vezi odnosa  Poreskom upravom. Možemo reći da smo dosta njih mi inicirali. Normalno, bila je tu saradnja i sa ostalim klubovima, imali smo odziv svih tih institucija, i na tome im zahvaljujemo. Ono što će biti u budućnosti, evidentno je da će morati doći do smanjena troškova. Mi smo trenutno u fazi izrade rebalansa plana za 2020. godinu. Vrlo je bitna ova odluka koju očekujemo šta će biti sa prvenstvom i nakon toga ćemo ići da usvojimo rebalans plana, a do smanjena troškova će sigurno doći. Trenutno se rade analize, izvršeni su kontakti sa svim sponzorima i pokušavamo vidjeti sa kakvim ćemo budžetom u nastavku godine raspolagati. Ono što nas ohrabruje jeste pozitivan odziv lokalne zajednice i kantona u jednom obimu. Imamo neka obećanja da će kroz neke projekte da pomognu sportskim kolektivima  kako bi prebrododili ovu situaciju , već su povučeni i neki konkretni potezi.

Željezničar ima više od 80 uposlenika. Radi se o ozbiljnoj organizaciji, koja ima visoke fiksne troškove. Šta je prema vašem mišljenju to što bi država trebala konkretno uraditi u ovom trenutku kako bi pomogla vašem klubu, ali i sportu uopšte?

- Potreban nam je pod hitno Zakon o sportu na nivou BiH ili Federacije BiH, koji bi uredio finansiranje sporta, ulaganje u sportsku infrastrukturu, omogućio pretvorbu klubova koji su registrirani kao udruženja građana u sportska dionička društva,  napravio distinkciju između amaterskog i profesionalnog sporta, uredio zdravstveni nadzor, ukratko, jedan pravni okvir za ponašanje svih sportista i sportskih klubova u  BiH. To je svakako nešto što bi država trebala pokrenuti pod hitno gdje bi na taj način dobili smjernice u kojem smjeru da se klubovi kreću. Svakako da je jedan od poteza koji bi u ovom momentu klubovima pomogao i produženje Zaključka Vlade FBiH o izmirenju poreskih obaveza. Vlade FBiH je svojim Zaključkom pomogla sportskim kolektivima i klubovima  i na trenutak odložila obavezu plaćanja, ali smo mišljenja da bi ona trebala biti produžena do momenta kada klubovi budu mogli početi normalno funkcionisati, odnosno kada dođemo u situaciju da se bavimo fudbalom i sportom uopšte. Uz navedene mjere nužno je donijeti Zakon o izmjenama i dopunam Zakona o djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, kojim bi se uredili uslovi, način i postupak naplate dospjelog, a nenaplaćenog poreznog duga nastalog do 01.06.2020. godine, otpis zateznih kamata i troškovi prinudne naplate Sportskim kolektivima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kakvo je Vaše generalno mišljenje o tome koliko će se ova situacija odraziti na sami kvalitet lige, s obzirom na da to da smo svjesni da je liga napredovala posljednjih godina. Da li smatrate da će ovo dosta utjecati na sami kvalitet fudbala koji će se igrati?

- Utjecat će sigurno, iako još ne možemo to sa sigurnošću reći, jer je kompletno tržište poremećeno. Vidjet ćemo kako će se ponašati klubovi u Evropi, kako će oni plaćati igrače, kako će biti samo tržište. Pojavit će se sigurno neki slobodni igrači koji će željeti doći u ligu da završe svoju karijeru. Možda će to biti neki stariji i kvalitetniji igrači koji će održati kvalitet lige u cjelini. Morat ćemo veću priliku dati mlađim igračima u narednom periodu, , a možda to bude i neki plus za ovu ligu. Ne očekujem da će kvalitet lige baš drastično pasti. Bit će sigurno nekih promjena, ali siguran sam da će liga biti i dalje zanimljva.

Sami ste spomenuli da je ovo prilika za klubove da se možda više okrenu mladim igračima. Naravno, oni su, prije svega, jeftiniji nego igrači koji se dovode sa strane. Drugo, proizvodi su samih klubova, i što je najvažnije, oni mogu u budućnosti donijeti određenu sumu novca klubovima.

- Mi u Željezničaru smo uvijek imali, i poznati smo po tome da imamo svoju školu, svoje mlade i kvalitetne igrače, tako da ćemo i budućnosti to sigurno raditi. Pokušavamo i radimo na tome da unaprijedimo rad omladinske škole koja je jedno vrijeme bila malo u zastoju. Međutim, pojavljaju se ponovo neki mladi igrači koji će sigurno probati naći svoje mjesto i ozbiljno konkurisati za prvu ekipu Željezničara.

U drugom dijelu razgovora koji ćemo objaviti moći ćete pročitati razmišljanja oko nastavka lige, stanjem budžeta za tekuću godinu, koliko su klubovi bili iskreni tokom razgovora za nastavak lige, ali i aktivnostima oko izgradnje južne tribine i proslave stote godišnjice kluba sa Grbavice.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba, sport1
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara