Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić -

Dolaskom ljepšeg vremena pritisak ilegalnih ekonomskih migranata na BiH sve više raste. Raste i pritisak da naša zemlja dodatno otvori svoje bivše kasarne za njihov smještaj i time još poveća, ionako preveliki, njihov broj. 

Napisao je ovo danas na instagramu ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

- U ovom trenutku u Bosni i Hercegovini, i to samo u kantonima gdje dominantno žive Bošnjaci, ima više ilegalnih migranata nego u cijeloj Srbiji.

Nezavisno od pregovora mojih dragih prijatelja Ismira Juske, ministra unutrašnjih poslova u Kantonu Sarajevo, i Pitera van der Overarta (Peter Van der Auweraert), šefa Misije IOM-a u BiH, da se otvori još jedan centar za ilegalne ekonomske migrante u Kantonu Sarajevo, na Nišićkoj visoravni, mogu umiriti građane i reći da se to neće dogoditi, navodi Radončić i dodaje:

- Kao predsjednik SBB-a, moram legalistički podsjetiti, već odavno postoji jednoglasna odluka Skupštine Kantona Sarajevo, za koju su glasali i poslanici iz SBB-a, da se ne dopušta formiranje novih centara za smještaj ilegalnih migranata na području ovog kantona.

On navodi da too ima zakonsku snagu za svaku vladu, ministarstvo ili kantonalnog ministra.

- To sam jučer, u usmenom razgovoru, rekao i premijeru Nenadiću i ministru Juski. Naravno, odluka Skupštine KS odnosi se i na mene, kao ministra sigurnosti BiH.  Uostalom, ako se dozvole novi centri za ilegalne migrante, Sarajevo bi, veoma brzo, kao prijestolnica BiH, preuzelo više migranata nego nama susjedne države pojedinačno, navodi Radončić i dodaje:

- Neću tu popustiti pritiscima, bilo da dolaze iz inozemstva, od pojedinaca iz drugih političkih projekata, državnih struktura ili SBB-a. Da budem vrlo precizan: o eventualnom otvaranju novih centara za migrante u kantonima u kojima dominantno žive Bošnjaci možemo početi razmišljati kada stranci najprije uvjere Dodika i Čovića da prethodno dopuste da se na području RS-a i kantona gdje Hrvati većinski žive, otvori makar po jedan izbjeglički kamp!
Ne mogu ilegalni ekonomski migranti, prikupljeni iz cijelog svijeta, biti isključivi problem i na teret samo Bošnjaka.

 
radoncicfahrudin's profile picture
 
 • NEĆE BITI OTVARANJA NOVIH MIGRANTSKIH CENTARA U KANTONU SARAJEVO

  Dolaskom ljepšeg vremena pritisak ilegalnih ekonomskih migranata na BiH sve više raste. Raste i pritisak da naša zemlja dodatno otvori svoje bivše kasarne za njihov smještaj i time još poveća, ionako preveliki, njihov broj.

  U ovom trenutku u Bosni i Hercegovini, i to samo u kantonima gdje dominantno žive Bošnjaci, ima više ilegalnih migranata nego u cijeloj Srbiji.
  Nezavisno od pregovora mojih dragih prijatelja Ismira Juske, ministra unutrašnjih poslova u Kantonu Sarajevo, i Pitera van der Overarta (Peter Van der Auweraert), šefa Misije IOM-a u BiH, da se otvori još jedan centar za ilegalne ekonomske migrante u Kantonu Sarajevo, na Nišićkoj visoravni, mogu umiriti građane i reći da se to neće dogoditi.

  Kao predsjednik SBB-a, moram legalistički podsjetiti, već odavno postoji jednoglasna odluka Skupštine Kantona Sarajevo, za koju su glasali i poslanici iz SBB-a, da se ne dopušta formiranje novih centara za smještaj ilegalnih migranata na području ovog kantona.

  To ima zakonsku snagu za svaku vladu, ministarstvo ili kantonalnog ministra.
  To sam jučer, u usmenom razgovoru, rekao i premijeru Nenadiću i ministru Juski. Naravno, odluka Skupštine KS odnosi se i na mene, kao ministra sigurnosti BiH.
  Uostalom, ako se dozvole novi centri za ilegalne migrante, Sarajevo bi, veoma brzo, kao prijestolnica BiH, preuzelo više migranata nego nama susjedne države pojedinačno.

  Neću tu popustiti pritiscima, bilo da dolaze iz inozemstva, od pojedinaca iz drugih političkih projekata, državnih struktura ili SBB-a.

  Da budem vrlo precizan: o eventualnom otvaranju novih centara za migrante u kantonima u kojima dominantno žive Bošnjaci možemo početi razmišljati kada stranci najprije uvjere Dodika i Čovića da prethodno dopuste da se na području RS-a i kantona gdje Hrvati većinski žive, otvori makar po jedan izbjeglički kamp!

  Ne mogu ilegalni ekonomski migranti, prikupljeni iz cijelog svijeta, biti isključivi problem i na teret samo Bošnjaka.
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara