-

Na poddionici Klopče - Donja Gračanica danas je izvršeno spajanje i druge trase na vijaduktu Babina rijeka, čime je na dionici Koridora Vc Zenička obilaznica završen jedan od najzahtjevnijih građevinskih objekata. Vijadukt prelazi preko doline, odnosno korita Babine rijeke i lokalne prometnice na maksimalnoj visini od 120 metara - od razine rijeke do razine kolovoza, što ga čini najvišim izgrađenim vijaduktom na dionici autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu. 

Prema riječima Narcise Livnjak - Borić, u ime Autocesta FBiH, vijadukt Babina rijeka sastoji se od dva paralelna objekta pojedinačne dužine 385 metara.

- Objekti imaju po tri raspona oslonjena na dva krajnja i dva srednja stuba. Oba objekta su građena metodom slobodne konzolne gradnje sa srednjim rasponom od 165 m. Rasponska konstrukcija je sandučastog poprečnog presjeka promjenjive visine, izvedena od prednapregnutog betona. Srednji stubovi su visine cca 60 i 80 m. Temeljenje objekata je na armiranobetonskim bunarima dubine 18 m i prečnika 12 m.

Vijadukt premošćuje Babinu rijeku i lokalnu saobraćajnicu na visini od cca 120 m - kaže ona. Ističe da je za izgradnju oba vijadukta utrošeno preko 30.000 m3 betona, preko 5.200 tona armature i 687 tona kablova za prednaprezanje.

- Na lijevoj strani autoceste (smjer Zenica – Sarajevo, op.a.) izveden je kao zasebna konstrukcija produžetak vijadukta u dužini od 206 m sa rasponskom konstrukcijom od prednapregnutog betona oslonjenom na zajednički krajnji oslonac lijevog objekta vijadukta Babina rijeka, te pet srednjih i krajnji stub. Temeljenje je na šipovima - pojašnjava Livnjak - Borić.

U narednom periodu, najavljuje, izvodit će se radovi na hidroizolaciji mosta, ugradnji prelaznih naprava, izradi asfalta i montiranju zaštitnih ograda.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara