Radončić, Podžić i Turković

Povodom novonastale situacije i različitih medijskih komentara zbog najave ulaska vojno-sanitetskog konvoja iz Ruske Federacije u Bosnu i Hercegovinu, Ministarstvo sigurnosti BiH saopćava:

- Jučer je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, odnosno ministrica Bisera Turkoviću upoznala Ministarstvo sigurnosti BiH s notom koju je dobila od Ambasade Ruske Federacije.

Navedenom notom se traži dozvola ulaska na teritoriju BiH za 24 člana medicinskog tima i pet specijaliziranih vojnih ABHO vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju, koji bi na osnovu zahtjeva dr. Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH, trebali pružiti pomoć bolnici u Mostaru.

"Navedeno vam dostavljamo na dalje postupanje, u skladu sa vašim nadležnostima...", navodi se u aktu MVP-a.

Akt je označen vrlo hitno. Odmah po njegovom prijemu ministri Fahrudin Radončić i ministar odbrane Sifet Podžić su obavili usmene konsultacije. Ministar Podžić je Radončiću proslijedio i prvu verziju mišljenja Ministarstva odbrane.

To je mišljenje nešto kasnije - u izmijenjenoj tekstulanoj formi, ali potpuno istog značenja da je u pitanju vojna formacija i da se o tome jedino može izjasniti Predsjedništvo BiH - upućeno prema Ministarstvu vanjskih poslova i prema Ministarstvu sigurnosti BiH.

-

Već na osnovu prve verzije mišljenja Ministarstva odbrane BiH, Ministarstvo sigurnosti je uputilo akt prema ministrici Turković i sugeriralo joj da se sa svime hitno upozna Predsjedništvo BiH.

Iz Radončićevog pisma ministrici Turković, koje dostavljamo na uvid javnosti, potpuno je jasno da se Ministarstvo sigurnosti BiH nije miješalo u nadležnosti Ministarstva odbrane BiH, jer to, uostalom, nije moguće ni po zakonu.

Ministarstvo sigurnosti BiH je prihvatilo mišljenje Ministarstva odbrane BiH te iz tih razloga nije, kao ovlašteni predlagač kada je prelazak granice u pitanju, ni zatražilo hitnu sjednicu Vijeća ministara BiH. Također, ministar sigurnosti nije dao uputu graničnoj policiji da propusti vojno-sanitetski konvoj na granici, već je sve otišlo u nadležnost Predsjedništva BiH.

Ministrica Turković se kao zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova koja je zaprimila diplomatsku notu, jedina mogla obratiti Predsjedništvu BiH nakon dobivanja odgovora iz Ministarstva odbrane i Ministarstva sigurnosti BiH.

Činjenica da nam je gospođa Turković uputila akt na postupanje i da su oba ministarstva praktično odbila opciju prelaska ruskog vojno-sanitetskog konvoja preko granice BiH, ne govori ni o kakvom izbjegavanju u vršenju naših odgovornosti ili straha od toga, već o našem punom poštivanju institucija BiH, njihovih jasnih zakonskih nadležnosti i odgovornosti.

Izvor: Informativa.ba, Avaz
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara