Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ambasadorica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec održali su danas online sastanak na kojem su razgovorali o aktivnostima Vlade i OSCE-a u aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa.

 

Premijer je upoznao ambasadoricu Kavalec o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu kao i drugim aktivnostima u oblasti zdravstva koje se provode radi prevencije i sprečavanja širenja zarazne bolesti "COVID-19". Istakao je da je Kanton Sarajevo osigurao dovoljne kapacitete za izolatorije, te unaprijedio uslove za laboratorijska testiranja, što je i vidljivo na terenu, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Upoznao je ambasadoricu i o kontinuiranoj proceduri nabavke zaštitne medicinske opreme, koja je transparentna, efikasna i doprinosi budžetskim uštedama, a ostvaruje se kroz uspješnu saradnju UNDP-om.

Aktivnosti Kantona, po riječima premijera,usmjerene su ka jačanju kapaciteta sva tri nivoa zdravstvene zaštite, primarnog, sekundarnog i tercijarnog.

Tema razgovora bila je i online nastava u KS-u. Po riječima premijera, ova školska godina najvjerovatnije će biti okončana bez eksterne mature jer nisu ispunjeni preduslovi za izvođenje aktivnosti koje joj prethode.

Razgovarano je i o aktivnostima koje provode Vlada i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS radi transparentnosti procesa, posebno javnih nabavki, zatim o migrantskoj populaciji i njihovom statusu.

Premijer je istakao da se već 20 dana provode kontinuirane aktivnosti sklanjanja migranata s ulica te njihovog zbrinjavanja, za koje u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji važe jednake mjere ograničenog kretanja kao i za lokalno stanovništvo. Jedinice MUP-a brinu za održavanje reda i mira kada je u pitanju i ova populacija, dok se sa IOM-om nastavlja provođenje aktivnosti s ciljem poboljšanja njihovog položaja.

Premijer je naveo da se razmišlja o tome da se u narednim danima počne s određenim aktivnostima i poslovima radi oživljavanja privrede.

U pripremi je set kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera za pomoć privredi, koji se priprema u saradnji s nadležnim institucijama, općinama i udruženjima poslodavaca.

- Čekamo još rješenja FBiH, koja su u pripremi, kompletiraju se informacije o podršci koju će Evropska unija pružiti BiH, kao i obavijest o tome koliko će sredstava od MMF-a pripasti našem Kantonu. Sumiraju se rezultati uplata na donatorske račune. Svi ti resursi bit će u funkciji oživljavanja privrede. Vlada je također osnovala fond, a u planu je i rebalans budžeta kako bi se sredstva planirana za projekte preusmjerila za pomoć privredi i njenom oporavku - istakao je Nenadić.

U razgovoru je istaknuto i kako je neophodno nastaviti dobru saradnju Kantona i Misije OSCE-a BiH u segmentu pravde i uprave, borbe protiv korupcije, školstva, zdravstva kao i zaštite ranjivih kategorija građana i drugih osoba koje se nalaze na teritoriji BiH. 

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara