Federalni premijer Fadil Novalić -

Zdravlje naših ljudi je prioritet i dok god taj segment ne riješimo, odnosno dok ne počne opadati broj zaraženih od koronavirusa, ono mora ostati u žiži naše stvarnosti.

Poručio je ovo večeras federalni premijer Fadil Novalić, gostujući u Dnevniku 2 Federalne televizije.

- Mi smo već počeli s ekonomskim pripremama jer će efekti na ekonomiju sasvim sigurno biti dalekosežni - rekao je Novalić.

Zdravstvene ustanove u narednom će periodu apsolutno imati, ne samo finansijsku, nego i svaku drugu podršku Vlade FBiH, ističe premijer.

- Mi u potpunosti slušamo zdravstveni sektor, slijedimo ga i obezbjeđujemo sve resurse koje od nas traži. Zato i jesmo najprije za kliničke centre stavili 30 miliona, danas smo donijeli odluku o nižim nivoima vlasti i za koronavirus odvojili 21 milion KM, a i civilna zaštita ima na raspolaganju dovoljnih 23 miliona KM - navodi Novalić.

Isključivo mislimo, pojasnio je, na nabavku sredstava koja treba da nam posluže da prevaziđemo zdravstveni problem koronavirusa.

Novalić ističe da su se svi zajedno - i Federalna, i kantonalne vlade, i sindikati, i Udruženje poslodavaca i Crveni krst udružili kako bi se zdravstvu dovoljno resursa stavilo na raspolaganje.

- Ako slušamo šta treba uraditi u zdravstvenom sektoru, onda smo i u ekonomskom smislu mi ti koji ćemo preuzeti liderstvo. Stojimo ispred građana FBiH, jamčimo im da imamo potencijala da izađemo iz ove krize - kazao je Novalić.

Podsjeća da su se mjere počele donositi od ponedjeljka kada je centar interesovanja bilo zdravstvo, ali je potom načet i ekonomski problem tako što su oni najmanji, ujedno i najranjiviji oslobođeni sa 50 posto paušalnog poreza.

- Danas smo nastavili po toj uzlaznoj ljestvici prema krupnim kompanijama i predvidjeli veoma brzo formiranje dva fonda. Jedan je posebni fond, koji će iznositi čak 500 miliona KM, što za FBiH nije mali novac - poručuje premijer.

Radi se o fondu koji je namijenjen, kako je naveoo, ne samo za kompanije izvoznice, već bi trebao stabilizirati ekonomsku situaciju u društvu, ali vodeći računa i o socijalnoj komponenti.

- To jeste potpora, odnosno kreditiranje kompanija izvoznica, potpora i za stabilnost penzionog fonda, za regresiranje kamata, kao i za sve biroe koji bi se eventualno mogli suočiti sa situacijom da moraju materijalno poduprijeti ljude koji izgube posao - pojašnjava Novalić.

Taj fond bit će finansiran iz više izvora, prije svega sredstvima MMF-a, koji ima fond od 106 miliona eura, zatim Svjetske banke, a svoju podršku najavio je i EBRD, prenose Vijesti.ba.

- Mi imamo relativno dobru likvidnu situaciju u FBiH, i sam budžet će reagirati budžetskim uštedama. Imamo mogućnost zaduživanja i kod domaćih banaka - potcrtava Novalić.

Naglašava da je FBiH finansijski postala stabilna, smanjivši vanjski dug za milijardu KM.

- Ako nam bude potrebno da u ovu krizu ubrizgamo sredstva, možemo se ponovo bez problema zadužiti. FBiH ima veoma dobar status u međunarodnim relacijama, ali i u domaćem bankarskom sistemu - napominje Novalić.

Federalni premijer pojašnjava da je drugi fond garantni fond.

- Mi već sad imamo 80 miliona KM koje se, kada se kao garancija plasira, mogu upetostručiti u komercijalnim bankama. Znači, taj garantni fond može obezbijediti kreditni potencijal od 400 miliona, što uz onih 500 miliona čini već značajnu sumu. Pa i same naše državne banke mogu staviti još 50 do 100 miliona. I to je potencijal od milijardu KM - jasan je Novalić.

Namjera nije da se svim ovim mjerama naruše principi tržišta, bez obzira što je kriza, prenose Vijesti.ba.

- Sve se to stavlja na raspolaganje i plasira preko komercijalnih banaka, koje imaju izvanredno razvijene procedure da znaju ko može preživjeti i kome treba pozajmljivati novac. Znači, mi to sve plasiramo preko komercijalnih banaka, ali garantiramo novcem FBiH. Na kraju krajeva, u ovom posebnom fondu i jeste novac FBiH - dodaje Novalić.

Gotovo jedini kriterijum je da će sredstva iz fondova biti dostupna poslodavcima koji ne otpuštaju radnike.

- Pored ova dva fonda, mi smo prema Vijeću ministara BiH predložili da se i uplata PDV-a odgodi do kraja mjeseca. FBiH to može podnijeti. To je novih 300 miliona KM koje poslodavci ne bi morali dati za porez, nego bi ih mogli aktivirati za očuvanje radnih mjesta - konstatuje Novalić.

Ukoliko bi Vijeće ministara BiH imalo hrabrosti da takvu odluku donese, bio bi to novi novac koji bi bio na raspolaganju našoj privredi.

Na pitanje voditeljice emisije koliko bi realan bio scenarij uvođenja moratorija na doprinose radnicima, Novalić kaže kako je ključno održati stabilnost Fonda PIO/MIO.

- Doprinosi idu samo u dva fonda - penzioni i zdravstveni. Mi ovog momenta nema šanse da ugrozimo zdravstvo, ono nam je sad životno potrebno. S druge strane, penzioneri su veoma ugroženi, rizična su populacija za virus i s njima se nimalo ne smijemo kockati - dodao je Novalić.

Voditeljica ga je pitala i šta misli o prijedlogu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da svojevrstan izvor pomoći u ovom trenutku bude Centralna banka BiH, prenose Vijesti.ba.

- To je pitanje za državni nivo, ne bih se u to miješao. Ja gledam šta mi iz resursa FBiH i s našim mogućnostima i snagom možemo uraditi. Tvrdim vam da imamo dovoljno resursa da to riješimo i sami, ali ako trebamo pozajmljivati novac, onda ga imamo dovoljno na svjetskom tržištu - kaže Novalić.

Istakao je da trećina aktuelne Vlade FBiH dolazi iz privrede, te da postoji dovoljno znanja, resursa, finansijskog i svakog drugog materijalnog potencijala da preživimo ovu krizu.

- Kako god se mi sami kritikovali, moram priznati da su građani izuzetno disciplinirani, da je zdravstveni sektor izuzetno efikasan. Moram priznati da su naše rezerve, koje su državna tajna, izuzetne. Imamo dovoljno resursa da sve građane zaštitimo. Imamo dovoljno jake kompanije, Elektroprivredu koja garantira da neće nestati struje pa šta god bilo, imamo Telecom... Znači, realno, dovoljno smo zdravi da preživimo krizu, ali moramo biti diciplinirani i mi kao Vlada prihvatamo svaku vrstu liderstva u ovom poslu - zaključio je na kraju Novalić.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara