- Foto: Arhiv

Nagli zastoj privredne aktivnosti, uzrokovan paničnim mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa, izazvaće veliko usporenje i moguću globalnu recesiju ove godine, upozoravaju Standard&Purs Global i EBRD.

S&P procenjuje da će rast svetskog bruto domaćeg proizvoda u 2020. usporiti na 1% do 1,5%.

Pad novčanog toka i mnogo teži uslovi finansiranja, uz istovremeni šok na tržištu nafte, podriće kreditnu sposobnost kompanija i izazvati rast broja bankrota u idućih godinu dana, navodi S&P, a prenosi Rojters.

Kombinacija pada cijena nafte i ekstremna nestabilnost na tržištu kapitala, kako se dodaje, vjerovatno će dovesti do skoka neispunjavanja obaveza među korisnicima kredita.

U izvještaju se predviđa da bi u narednih 12 mjeseci stopa bankrota u SAD mogla da bude veća od 10% a da će u Evropi taj procenat biti "visok jednocifren broj".

"Projektujemo da će kineska ekonomija zabilježiti rast između 2,7% i 3,2% (bila je iznad 6%), a da će privreda Evrozone u 2020. godini pasti za 0,5 do 1 procentnih poena", piše u saopštenju objavljenom na zvaničnom veb sajtu ove rejting agencije.

 

BRITANCI ĆE PASTI 15%

Britanska privreda će u iduća tri mjeseca pasti čak 15%, predviđa analitička kuća Kepital ekonomiks. S obzirom na otpuštanja radnika i zatvaranje kompanija koje je već u toku, procenjuje se da će tek krajem 2021. ekonomija nadoknaditi izgubljeno. "Malo ohrabruje stanje u Kini, koja se nakon perioda karantina vraća u život. U prva dva mjeseca industrijska proizvodnja u toj zemlji pala je 13,5%, dok je maloprodaja potonula 20,5%. Međutim, prošle nedjelje kineske su vlasti poručile da je vrhunac širenja koronavirusa prošao i da se situacija poboljšava", navodi se u informaciji.

"U SAD-u, efekti društvene izolacije na potrošnju stanovništva i posljedični nokdaun za poslovne investicije, zajedno sa udarom cijena nafte na kapitalna ulaganja u energetsku infrastrukturu i proširena zabrana putovanja, vjerovatno će rezultirati padom privrednog rasta od 1 procetni poen u prvom kvartalu i ogromnim smanjenjem od 6 procentnih poena u drugom. Drugim riječima, SAD je već u recesiji", navodi S&P.

EBRD: A NEKI ĆE DOBITI NOVU PRILIKU

Pandemija korona virusa imaće negativan uticaj na ekonomije širom EBRD regiona, međutim, ali oporavak bi trebalo da bude snažan nakon što se epidemija zaustavi, smatraju ekonomisti Evropske banke za obnovu i razvoj.

"Na duži rok očekujemo reorganizaciju i preusmjeravanje globalnih lanaca snabdijevanja i to bi mogla da bude prilika za zemlje koje dosad nisu bile investitorima na vrhu liste želja", kažu iz EBRD.

EBRD koji investira u 38 ekonomija na tri kontinenta pokrenula je hitan paket solidarnosti čija je početna vrijednost milijardu eura, kako bi pomogao kompanijama u tim regionima zbog novonastale krize, a do kraja marta biće objavljene detaljnije ekonomske prognoze za svaku zemlju u regionu EBRD-a.

Kako smatraju ekonomisti EBRD-a, stvarni uticaj koronavirusa utiče istovremeno na ponudu i potražnju, a konačni ekonomski uticaj zavisiće od trajanja pandemije, kao i nacionalnih politika vlada u ključnim izvoznim tržištima.

Na zemlje direktno utiču zdravstvene mjere koje su preduzete za borbu protiv virusa kao i mjere predostrožnosti koje preduzimaju pojedinci.

Napori u sprovođenju tih mjera dovešće do manje potrošnje usluga, kao što su restorani, rekreacija i do izvjesne mjere prevoz, a negativno će se odraziti na potrošnju robe u domaćinstvu.

 

ECB UPUMPAVA 750 MILIJARDI €

Evropska centralna banka pokrenula je hitan program kupovine obveznica u iznosu od 750 milijardi eura (820 milijardi dolara), nakon vanrednog sastanka održanog u srijedu. Kupovina obveznica, u okviru takozvanog Pandemijskog vanrednog programa kupovine, trajaće sve dok se "krizna faza" pandemije ne okonča, a obuhvatiće prvi put i nefinansijske komercijalne hartije od vrijednosti kao prihvatljive aktive, saopšteno je iz ECB-a. Kupovine će takođe prvi put obuhvatiti dužničke hartije Grčke, koje su ranije bile isključene iz kupovina ECB-a zbog niskog kreditnog rejtinga.

Štaviše, domaćinstva bi mogla da odlože konzumaciju određene robe zbog pandemije.

Kako se potražnja smanjuje, mnoge kompanije, posebno mala i srednja preduzeća, mogu da dožive nagli pad prihoda, pooštravajući svoju likvidnost, dok će prekomjerno angažovane firme bilježiti veća ograničenja likvidnosti, povećavajući rizik od bankrota.

"To bi mogao da ublaži bankarski sektor, koji bi mogao da odobri odložena plaćanja i zavisi od zdravlja bankarskog sektora, kao i od kriznih mjera koje su nametnule vlasti. U težem scenariju dugotrajne krize, brojne kompanije mogu pribeći otpuštanju zaposlenih", navodi se u saopštenju EBRD.

Dodaje se da indirektni efekti na ekonomiju EBRD uključuju prekid globalnih lanaca snadbijevanja, slabiju spoljnu potražnju, niže cijene nafte i robe i široki regionalni pad u turizmu i putovanjima.

"Priliv doznaka u neke zemlje EBRD-a mogao bi značajno da padne ako emigranti izgube posao ili ne mogu da putuju", navodi EBRD.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara