Asim Sarajlić -

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) primio je k znanju danas na sjednici, neopozivu ostavku Asima Sarajlića na pozicije potpredsjednika Stranke i predsjednika Kadrovske komisije.

To je jedan od zaključaka sa sjednice, a najavljeno je da će stranačko Predsjedništvo bez odgađanja pokrenuti proceduru političke odgovornosti svih aktera slučaja snimka u vezi sa Izbornom skupštinom Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.  

Zaključke je pročitao predsjednik SDA Bakir Izetbegović, a najavio je i da će Predsjedništvo SDA zadužiti Etički odbor stranke, koji će u ovom slučaju postupati kao komisija, da predloži mjere odgovornosti.

- Izborna komisija SDA će u najkraćem roku ispitati osnovanost svih prigovora vezanih za regularnost izbornog procesa - rekao je Izetbegović.

Izetbegović je također istakao, u vezi sa pozicijom Sarajlića u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, da ima pravo da bude na poziciji na koju ga je narod izabrao. Dodao je i da ne treba zaboraviti da je Sarajlić branio BiH i da je dva puta teško ranjen.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić - Foto: Arhiv

Izetbegović: Semir Efendić  će snositi političku odgovornost

Naveo je i da će načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić snositi političku odgovornost jer, smatra Izetbegović, trebao je ovakvu stvar prvo prijaviti nadležnim državnim organima i Predsjedništvu SDA.

- Da se eventualno zaustavi proces na vrijeme i da ne ugrozimo ugled stranke i proces. Ovo je, između ostalog, i protuzakonito - rekao je Izetbegović. 

Sarajlić je u pauzi sastanka izjavio kako je njegova ostavka na sve stranačke funkcije konačna.

Kazao je kako je informirao rukovodstvo SDA o saznanjima koja je imao, kao i o stvarima koje su se dešavale unutar izbornog procesa.

- Što se tiče moje ostavke, nisam ostavio prostora ni predsjedniku, ni Kolegiju da se o njoj raspravlja. Dakle, moja ostavka je konačna i na mjesto predsjednika kadrovske i na mjesto potpredsjednika Stranke - istaknuo je Sarajlić, navodeći kako se o tome Kolegij nije imao šta izjašnjavati, „jer to je njegova odluka“.

Podsjetio je kako je tu odluku donio u petak, uvečer te da je predsjedniku SDA poslao u nedjelju, 1. marta.

Sarajlić je uputio čestitke novoizabranom rukovodstvu Kantonalnog odbora SDA, izražavajući nadu da će sa generalom Fikretom Prevljakom na čelu imati snage, dovoljno iskustva i potencijala da se iznesu sa svim problemima koji su pred njima.

Istovremeno, uputio je izvinjenje svima onima koje je na neki način činjenjem ili nečinjenjem ugrozio, uz konstataciju - da život ide dalje.

Odgovarajući na novinarske upite, kazao je da nije saslušan u MUP-u, te da će to vjerovatno uslijediti.

- Ja sam na Kolegiju govorio o unutarstranačkim aspektima i svemu onome što je okarakterisalo ovaj izborni proces. Izbori su po meni provedeni u skladu sa Statutom i Izbornim pravilima, a o svemu onome šta je prethodilo i onome šta bilo poslije, Stranka će vjerovatno odlučivati kroz određene istražne komisije - naveo je Sarajlić.

Na upit o tome hoće li ostati na poziciji delegata u Domu naroda PSBiH, Sarajlić odgovorio neodređeno: "Pa, možda neću biti ni delegat, ostavite malo vremena".

Istovremeno, nije želio govoriti o detaljima o kojim se govorilo na Kolegiju, navodeći kako se radi o stranačkim stvarima koje nisu za javnost.

Naveo je, također, kako Stranka ide dalje, te da je SDA najjača stranka u BiH sa svim svojim usponima i padovima, izražavajući žaljenje što je na neki način narušio njen ugled, te podsjećajući da zbog toga i uslijedio njegov spomenuti lični čin - ostavka na sve stranačke funkcije.

Sarajlićeva ostavka uslijedila je nakon što je poraženi kandidat za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Semir Efendić objavio snimak čiji je Sarajlić glavni akter, a koji je izazvao reakcije u javnosti.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara