T-ćelije -

Tim sa Univerziteta u Cardiffu otkrio je T-ćelije koje imaju receptore za raspoznavanje i eliminaciju ćelije raka, a da pritom ne oštećuju okolno, nezaraženo tkivo

Naučnici su napravili još jedan korak prema otkrivanju univerzalnog lijeka protiv raka. Naime, tim na Univerzitetu u Cardiffu u laboratorijskim je uslovima otkrio metodu kojom se uništavaju ćelije svih vrsta raka. Iako se radi o ranoj fazi istraživanja, naučnici smatraju kako “ima ogroman potencijal”, piše BBC.

-

Istraživački tim obratio je pažnju na nekonvencionalne i dosad neotkrivene načine na koje imunološki sistem napada ćelije raka. Pritom su otkrili T-ćelije, odnosno T-limfocite, koji mogu skenirati tijelo i procijeniti gdje je prijetnja koju treba eliminisati. Naučnici sada nastoje otkriti kako upotrijebiti T-ćelije za napad i eliminaciju ćelija raka.

“Postoji šansa da bismo na taj način mogli liječiti sve pacijente oboljele od raka. Do sada niko nije vjerovao da je to moguće, otkriti sveobuhvatnu terapiju u kojoj bi jedna vrsta T-ćelija bila u stanju uništiti više vrsta raka”, rekao je profesor Andrew Sewell.

Raspoznavanje ćelija raka

T-ćelije imaju “receptore” koje im služe kao “oči” na hemijskom nivou. Jedna vrsta tih ćelija zahvaljujući svome receptoru ima sposobnost pronaći i eliminisati široki spektar ćelija raka, doduše samo u laboratorijskim uslovima. Ključno je i to što tokom eksperimenta T-ćelije nisu oštetile normalna tkiva.

T-ćelije -

Čini se kako je receptor T-ćelije u interakciji s molekulom MR1 koja se nalazi na površini svake ćelije ljudskog organizma. Naučnici smatraju kako MR1 imunološkom sistemu dojavljuje da se u ćeliji napadnutoj rakom nešto događa.

“Mi smo prvi koji smo opisali T-ćeliju koja pronalazi MR1 u ćelijama raka – to niko nikada nije napravio”, istaknuo je naučnik Garry Dolton.

Unaprjeđenje već postojeće metode

Liječenje raka T-ćelijama postoji, a upravo je razvoj imunološke terapije jedan od najznačajnijih doprinosa u izlječenju tih smrtonosnih bolesti. Metoda CAR-T je personalizirana terapija temeljena na genetskoj modifikaciji imuniteta pacijenata, koja je u pojedinim slučajevima bila toliko uspješna da je pacijente s ruba smrti dovela do potpune remisije, odnosno izlječenja od raka. Ali, ova metoda je ograničena na pojedine vrste raka, poput leukemije, jer se pokazala bezuspješnom u borbi s vrstama raka koje izazivaju tumore.

Tim iz Cardiffa već pretpostavlja kako bi teklo liječenje njihovim T-ćelijama. Najprije bi se pacijentu izvadila krv, a potom bi se T-ćelije uzele i genetski reprogramirale kako bi stvorile receptor kojim otkrivaju rak. Takve bi se ćelije u velikim količinama uzgajale u laboratoriju i potom ubrizgale u pacijenta, slično kao u metodi CAR-T.

Zasad je ova metoda testirana samo na laboratorijskim ćelijama i životinjama te treba proći dodatne testove prije primjene na ljudima. I drugi naučnici smatraju kako se radi o značajnom otkriću iako ističu kako njihovi kolege neće tako skoro stvoriti novi lijek protiv raka.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara