Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je jučer da je započela izbor izvođača radova na dionici Mostar sjever – Mostar jug, u koji spada i tunel Prenj, ukupne dužine 51 kilometar.

Ovo su trenutno dva najveća projekta na Koridoru 5C i preduvjet za raspisivanje međunarodnog tendera za gradnju ove dionice.

Sve jasno

Državna kompanija „Autoceste FBiH“ osigurala je već više od 600 miliona eura za gradnju ovog dijela autoputa, koji se proteže od Ovčara, preko Konjica, do Mostara, što uključuje i zahtjevni tunel Prenj, koji je s pristupnim cestama dug 12,4 kilometra.

Ovu informaciju potvrdio je za „Dnevni avaz“ i Adnan Terzić, generalni direktor „Autocesta FBiH“.

Prema njegovim riječima, Autoceste su uspjele s ekspertima EBRD-a pokrenuti najzahtjevniju proceduru tendera i odabira izvođača, što je od velikog značaja. U prvoj fazi ići se s gradnjom dionice Mostar sjever - Mostar jug, u koji spada u tunel Prenj, ukupne dužine oko 30 kilometara.

Kako je navedeno u obavijesti, tender za dionicu tunela Prenj očekuje se u prvoj polovici 2020. godine. Ovo je preduvjet da put do mora bude kraći za nekoliko sati.

Iz sjedišta EBRD-a pojašnjeno je da su „Autoceste“ podnijele zahtjev za korištenje sredstava zajma EBRD-a u iznosu od 97,2 miliona eura i zajam Evropske investicijske banke (EIB) u iznosu od 97,2 miliona eura za finansiranje izgradnje prioritetnih dionica autocesta duž međunarodnog prometnog Koridora 5C.

Šta se gradi

Preostala sredstva za projekt, čiji ukupni procijenjeni trošak iznosi 249,6 miliona eura, bit će osigurana iz očekivanih grantova WBIF-a i vlastitih sredstava poslodavca.

Predloženi projekt, čiji ukupni procijenjeni trošak iznosi 540.000.000 eura, zahtijevat će izgradnju sljedećeg dijela autoceste: odjeljak tunel Prenj (dužina 11 kilometara ), dionica Ovčari – Prenj, dionica Prenj - sjever Mostara.

Domaće firme

Prilikom projektiranja i građenja tunela Prenj i dionice Mostar sjever - Mostar jug predložena je odredba da minimalno 40 posto ugovorene vrijednosti projekta bude realizirano putem domaćih kompanija. Ova odredba i dalje je na snazi.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara