Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na današnjoj konferenciji za medije u Banjoj Luci ponovo je govorio protiv Milorada Dodika i SNSD-a, a kako je i najavio, javno je pocijepao člansku knjižicu Vojske Republike Srpske.

Ovaj potez najavio je na Twitteru prije obraćanja javnosti napisavši da će slijediti primjer majora iz Nevesinja Brane Pejanovića koji je, razočaran u otuđenu i bahatu vlast, pred kamerama BN televizije pocijepao člansku knjižicu boračke organizacije RS-a.

"Došao sam da se solidarišem s komandantom iz Nevesinja. Imao sam namjeru da pozovem borce da u znak protesta zbog odnosa Republike Srpske prema borcima vršimo javno spaljivanje boračkih knjižica", poručio je Mektić.

Optužio je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da iznosi laži i dezavuiše građane tvrdnjama da Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH nema plan kada je riječ o migrantskoj krizi.

"Nakon što su od RS napravili praznu ljušturu, iz koje odlaze ljudi, sada treba da ruše i BiH. Nisam za to. Dodiku nije problem da ruši BiH, jer ima vilu u Beogradu. Svoju i sudbinu svoje porodice sam vezao ovdje, nemam vile u Beogradu, na Kipru, u Beču..., kao neki političari, nemam gdje odavde i velika većina ljudi nema alternativu", ustvrdio je Mektić.

Kazao je da na svakoj sjednici Vijeća ministara imaju tačku dnevnog reda vezanu za problem migracija, dok, navodi, Dodik nije predložio nijednu mjeru kako bi se spriječio ulaz migranata na istočnoj granici BiH.

"Nekoliko puta je Predsjedništvo BiH tražilo da dostave operativni plan upravljanja migrantskom krizom i te izvode smo uputili Predsjedništvu i nijedna od tih mjera nije prošla. Imamo problema s Graničnom policijom BiH, nedostaje oko 500 policajaca i prva mjera je bila da se popuni nedostajući kadar. Ali, Predsjedništvo BiH kao predlagač budžeta nije odobrilo proširenje budžeta za Graničnu policiju niti za jednu marku za rješavanje problema migracija", ustvrdio je Mektić.

Problem je, kaže, i nedovoljna opremljenost Granične policije, u odnosu na susjedne zemlje.

Mektić podsjeća da je tražio i učešće vojske BiH, čiji pripadnici ne bi bili naoružani i bili bi potčinjeni Graničnoj policiji te fokusirani jedino na suzbijanje nelegalnih migracija.

"Milorad Dodik nije dozvolio ni tu mjeru", rekao je Mektić i dodao da je Dodik i protiv angažovanja Fronteksa na bh. granici.

Ni treća njegova predložena mjera zaprečavanja bh. granice žicom na pojedinim mjestima nije prihvaćena, iako je, navodi, za to imao podršku stranih donatora.

Djelimično je, dodaje, prihvaćena mjera da policija pomaže Graničnoj policiji BiH te su na tome trenutno angažovana 104 pripadnika MUP-a RS, jer vlast RS ne želi na svojoj teritoriji pripadnike drugih policija.

"Lažna je informacija da sam načinio sporazum prema kojem Federalna policija treba da dođe na prostor RS-a, kao i da je održan sastanak na kojem se vršio pritisak na direktora Granične policije da se uvede Federalna policija na prostor RS-a", rekao je ministar sigurnosti BiH.

Dodika je optužio i da mu ne odgovara razmjena DNK podataka, baze registrovanih vozila te borbe protiv kriminala i korupcije.

"Ne da da se integrišemo u Evropu", poručio je Mektić.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara