U Banjaluci se održava posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, a na dnevnom redu je samo jedna tačka „Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske“.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je kako ne zna ko je autor dokumenta o kojem će poslanici danas raspravljati.

Lideru SNSD-a i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji se poslanicima obratio prije njega, poručio je da se nalazi na čelu najveće političke organizacije u RS-u u posljednjih desetak i više godina, prenose Vijesti.ba.

- Na vašoj stranci je politička i svaka druga odgovornost u RS-u u posljednjih 14 godina, jer ste toliko vodeća stranka u RS-u i 10 godina u Vijeću ministara BiH - naveo je Šarović.

No, u dokumentu koji je pred poslanicima, kako je naveo, to se ni na koji način ne može prepoznati.

- Na ovom kvazidokumentu ne može se graditi opštenarodni zajednički stav na kome ste vi insistirali, kako bi jednim glasom iskazali jedinstvo na pitanjima koja su pobrojana. Ovaj dokument je gomila laži, falsifikata, paušalnih i nezrelih političkih ocjena, usmjerenih prije svega protiv neistomišljenika i političkih protivnika koje ste počastili sa preko 20 stranica teksta - naglasio je Šarović.

Nabrajajući svakog od nas pojedinačno i vješto izostavljajući vlastitu odgovornost i veličajući pojedince iz vaše stranke, nastavlja Šarović - kao da je istorija počela upravo sa vama.

- Ovaj izvještaj je, nažalost, polazna platforma za obračun s političkim protivnicima, odnosno opozicijom, prije svega. Po meni on treba da posluiži i za otklon od svake vaše odgovrosti kao stranke i vas pojedinaca za počinjene greške i saučesništvo za takvo nešto u prošlosti - kazao je Šarović.

Vaš pokušaj da budete državotvorni, teško da može uspjeti, poručio je poziciji Šarović, istakavši da su i kroz pripremu same sjednice pokazali da su u potpunosti i sebični i zatvoreni u građenju opštenarodnog nacionalnog jedinstva i zajedničkih nacionalnih odluka, prenose Vijesti.ba.

- Naravno, poznato mi je da, kad završim ovo kratko izlaganje, imate dovoljno ruku, resursa i minuta da se ustremite prema opoziciji i njihovim stavovima. Uvažena gospodo, vi ste glavni učesnici i vaša politička organizacija koja je prihvatila, učestvovala ili je saučesnik u otimanju i prenosu nadležnosti u RS-u. Vaša stranka je dala najveći doprinos u donošenju odluka i podrivanju statusa RS-a, a u periodu od 2006-2010. godine na neustavan ste način na nivou BiH prihvatili i usvojili 49 zakona i isto toliko prenijeli nadležnosti na nivo BiH, ali u ovom izvještaju to ne može da se vidi - kazao je Šarović.

Poziciji je poručio, ukoliko želi da ostane velika i državotvorna, i da preuzme odgovornost, mora da se suoči i s vlastitom prošloću i distancira od svih odluka ili bar pojedinaca koji su u njeno ime prenosili sve nadležnosti.

- Mi u tom slučaju izražavamo spremnost da zajednički, ali ravnopravno, kreiramo odgovore RS-a na izazove koji su dio prošlosti, ali i na one koje tek pred nama stoje. U suprotnom, bez obzira na broj vaših ruku, mislim da nećemo uspjeti u osnovnoj namjeri onih koji su predložili održavanje ove sjednice - dodao je Šarović.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara