Federalno ministarstvo zdravstva razumije opravdano nezadovoljstvo pacijenata trenutnim stanjem u oblasti transplantacijske medicine u FBiH, odnosno malim i nedovoljnim brojem transplantacija koje se obavljaju u Federaciji BiH.

Iz tog ministarstva ističu kako su upravo na inicijativu i u saradnji sa Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH donijeli niz mjera koje su stvorile zakonske i druge pretpostavke za unapređenje i funkcioniranje transplantacijskog programa u FBiH.

Na inicijativu Udruženja u 2017. godini donesene su Izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva čime se uveo „pretpostavljeni“ umjesto informiranog pristanka po uzoru na najuspješnije zemlje u ovoj oblasti.

Također, na inicijativu Udruženja, Ministarstvo je provelo aktivnosti koje su dovele do toga da je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH 8. oktobra 2019. godine povećao cijene u oblasti transplantologije, odnosno sredstva koja se doznačavaju zdravstvenim ustanovama za obavljenu transplantaciju, te čak uveo plaćanje i bolničkih transplantacijskih koordinatora iz sredstava Federalnog fonda solidarnosti, a sve u cilju daljnjeg unapređenja transplantacijske medicine.

Zavod svake godine osigura dovoljna finansijska sredstva za zdravstvene ustanove koje učestvuju u transplantacijskom programu.

Intenzivno se radi i na edukaciji zdravstvenih profesionalaca, s posebnim akcentom na edukaciji bolničkih transplantacijskih koordinatora.

Ministarstvo je nedavno ispunilo i zahtjev Udruženja vezan za ostvarivanje prava na određenu imunosupresivnu terapiju.

Iz Ministarstva naglašavaju da je oblast transplantacijske medicine u FBiH u cjelosti pravno regulirana, kao i da su donijeti svi podzakonski akti koji omogućavaju da se program transplantacije u Federaciji BiH provodi nesmetano i u skladu sa etičkim i stručnim standardima.

- Neophodno je da zdravstvene ustanove ulože dodatne napore kako bi sve ove pretpostavke zaživjele u praksi i kako bi se u zdravstvenim ustanovama obavljao veći broj transplantacija. Ovo iz razloga što se, podsjećamo, detektiranje potencijalnih donora organa (utvrđivanje moždane smrti) i razgovor s porodicom u smislu dobivanja pristanka na darivanje organa, kao i u konačnici sama transplantacija obavlja u zdravstvenim ustanovama - pojašnjava Ministarstvo zdravstva FBiH u saopćenju.

Ministarstvo također ističe da su osnivači zdravstvenih ustanova odgovorni za investicijsko ulaganje i investicijsko održavanje zdravstvenih ustanova čiji su osnivači, te će i od Vlade Federacije BiH tražiti da se obrati vladama kantona sa zahtjevom za ispunjavanje te zakonske obaveze.

Ministarstvo ima kontinuiranu uspješnu saradnju s Udruženjem te u okviru svojih nadležnosti pokušava da pozitivno odgovori na sve njihove i ranije i nove zahtjeve vezano za unapređenje transplantacijskog programa u FBiH.

Ministarstvo je danas upoznalo Vladu FBiH o zahtjevu Udruženja za organiziranje hitne sjednice Vlade FBiH na temu transplantacijske medicine i dijalize u FBiH, uz prijedlog da toj sjednici prisustvuju i direktori kliničkih centara, nadležnih federalnih zavoda, kao i predstavnici kantonalnih vlada.

Ministarstvo na kraju apelira na Udruženje da proteste organizira na način da niko od pacijenata dodatno ne ugrozi svoje zdravlje.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara