Federalni zastupnici na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH oštro su kritizirali Vladu FBiH zbog izmjena i dopuna Zakona o notarima te još pet zakona koji se na njega naslanjaju, navodeći da se onim što je Vlada predložila, ne provode presude Ustavnog suda FBiH, što je trebao biti cilj izmjena zakona, već se građani i dalje tjeraju da plaćaju mnogo novca za notarski obrađene isprave.  

Ismet Osmanović, zastupnik SDA, rekao je da je notarska služba stekla određenu vrstu monopola, ali i da su zakoni izrodili skup namet građanima.

Sloboda na izbor

Istaknuo je da su notarske usluge preskupe i notari preplaćeni, posebno zato što u ovom vremenu digitalizacije ne rade baš težak posao.

- Izmjenama zakona Ministarstvo pravde određuje tarife, ali se zarobljava mišljenjem Notarske komore, koje se traži prije usvajanja tarifa. To mišljenje ne obavezuje, ali ga mora pribaviti, a može se desiti da neće da ga dostave po godinu-dvije. Vidim da se na mala vrata ponovo uvodi utjecaj na Ministarstvo. Tražimo da se briše odredba da se traži mišljenje Notarske komore i za 60 dana donese novi tarifnik i drastično smanje nameti građanima. Mi smo notarsku službu napravili za građane, a ne za notare – istaknuo je Osmanović.

Zastupnicima se obratio i Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, koji je i podnio apelaciju Ustavnom sudu zbog pet zakona koji se naslanjaju na onaj o notarima. On je kazao da je građanima bila nametnuta notarska obrada isprave te da se izmjenama zakona sada uvodi pojam solemnizacija, koja opet predviđa obavezu.

- Dakle, nije šija nego vrat. Građani su opet u poziciji da im je oduzeta sloboda na izbor i opet mora ići na solemnizaciju kod notara. Vlada FBiH nije na tragu poštivanja presuda Ustavnog suda. Potrebno je usvojiti amandmane – zaključio je Dunović. 

Ustavni sud FBiH utvrdio je da su neustavne određene odredbe ukupno šest zakona, koji propisuju da se za određene pravne poslove mora imati notarski obrađena isprava, ne ostavljajući nikakvu drugu mogućnost. Donošenjem presude građanima treba biti omogućeno da biraju  hoće li pravne poslove, kao što su akt o osnivanju privrednog društva, upis u zemljišnu knjigu, ugovor o nasljeđivanju, bračni ugovor i drugo, sačiniti sami, povjeriti taj posao pravniku, advokatu ili notaru. 

Izmjenama zakona, tvrde predstavnici Ministarstva pravde FBiH, suženi su poslovi za koje je potrebna notarska obrada.

Riječ je o zakonima o notarima, o nasljeđivanju, o registraciji poslovnih subjekata, o stvarnim pravima, o zemljišnim knjigama i Porodičnom zakonu.

No, zastupnici, uglavnom iz opozicije, istaknuli su da Vlada nije provela presudu Ustavnog suda, već je samo stvorila privid. Na izmjene ovih šest zakona, koji se na sjednici Predstavničkog doma danas razmatraju u paketu, uloženo je više od 60 amandmana.  

Skuplji posao

- Po zakonu, notar treba da potvrdi da je, naprimjer, neko dobro napravio osnivačke akte za svoju firmu. Znači, i sudija Ustavnog suda, kada osniva firmu, mora otići kod notara da mu kaže da je sve uredu. U praksi će građani, ono što bi plaćali osam KM, i dalje plaćati 500-600 KM za notarski obrađene izjave – kazao je Irfan Čengić, zastupnik SDP-a.

Munib Jusufović, zastupnik SBB-a, kazao je tokom rasprave da se može desiti da ovo postane skuplji posao nego sada. Dodao je da treba ići do kraja da se presuda Ustavog suda provede u cijelosti.

Nakon rasprave o ovim zakonima, data je pauza, nakon koje će Vlada imati priliku da se izjasni o amandmanima, a zastupnici će glasati o izmjenama šest zakona.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba, Avaz
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara