Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije  i dala saglasnost za prijem ukupno 268 radnika u RMU Kakanj, 62 radnika u RMU Đurđevik, 105 radnika u Rudnike Kreka Tuzla te jednog u RMU Zenica.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo je cjelovitu informaciju o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić".

Na osnovu činjenica iz izvještaja, Federalna vlada danas nije prihvatila navode prema kojima je korisnicima Zavoda u Pazariću ugroženo zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba. Kako je saopćeno, o tome svjedoče izvještaji nadležnih institucija, ali i činjenica da zakonski staratelji korisnika Zavoda nisu raskinuli nijedan ugovor zbog takvih navoda.

Vlada je, ujedno, pozvala direktora i Upravni odbor Zavoda u Pazariću da rade poslove koje su u okviru njihovih zakonskih nadležnosti.

Nakon detaljno provedene analize, s ciljem ušteda i racionalnijeg utroška sredstava, Vlada je zaključila da će donijeti odluku kojom će biti bitno smanjene naknade članova upravnih i nadzornih odbora, te ograničene plaće direktora zavoda u nadležnosti FBiH u rasponu dvije do tri prosječne plaće isplaćene u Federaciji BiH.

Federalna vlada donijela je 25 odluka o dodjeli nagrada sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz Federacije BiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, u ukupnom iznosu od 268.500 KM. Među nagrađenima je i član Atletskog kluba Zenica Amel Tuka, za ispunjenje olimpijske norme i osvojena prva mjesta na pojedinačnom Prvenstvu BiH za seniore u 2019. godini u disciplinama 400 metara i štafeti 4x400 metara.

Federalna vlada je, s današnje sjednice, Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH uputila prijedlog za oslobađanje rudnika u Federaciji BiH od plaćanja putarine za dizel-gorivo u 2020. godini, u ukupnoj količini od 35.636.695 litara.

Povodom zahtjeva Općinskog suda u Travniku za davanje prethodne saglasnosti za otvaranje stečajnog postupka nad privrednim društvom BNT TMiH Novi Travnik, Federalna vlada smatra ispravnim samo stajališta stečajnih sudova o nepostojanju pravnog interesa predlagatelja za otvaranje stečaja dok je stečajni dužnik u postupku finansijske konsolidacije.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara