Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH (HEA) upozorili su da postoje visokoškolske ustanove, osnovane od prije pet ili više godina, koje izdaju diplome, a nisu prošle postupak akreditacije u skladu s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

Naglasili su da nadlženi organi moraju hitno reagirati kako bi bile otklonjene neregularnosti i sankcionisana odstupanja od zakona.

Primarna misija Agencije je, kako ističu, da kroz osiguranje kvaliteta razvija visoko obrazovanje.

-Ne možemo biti zadovoljni aktuelnim stanjem. Podizanje standarda kvaliteta u nastavi, naučno -istraživačkom radu i svim drugim segmenetima visokog obrazovanja, je naš primarni, zajednički cilj kako bi Bosna i Hercegovina postala ravnopravan član Evropskog prostora visokog obrazovanja sa svim pravima i obavezama koje taj prostor znači - dodaju iz Agencije.

Podsjećaju da su Agenciju nedavno posjetili eksperti Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) kako bi se, dvije godine nakon završene eksterne evaluacije Agencije, uvjerili u napredak koji je postignut u ovoj oblasti. Predmet njihovog ineresovanja bile su aktivnosti na realizaciji preporuka koje je Agencija dobila od komisije eksperata ENQA-e 2017.godine, ali i stanje u visokom obrazovanju u BiH i uloga akreditacije u podizanju kvaliteta obrazovanja.

- Siguran sam da postoje ambicije, kao i dovoljan prostor u kojem svako u svojoj oblasti profesionalnog djelovanja, može unaprijediti svoj rad. U narednom periodu Agencija će i dalje biti posvećena implementaciji preporuka koje je dobila od Komisije eksperata ENQA-e, a sve s ciljem unapređenja svog djelovanja, ali i unapređenja postupanja nadležnih ministarstava i komisija stručnjaka za akreditaciju, koje su, također, zajedno s Agencijom učesnici u postupku akreditacije - naveo je direktor Agencije Enver Halilović.

Povodom početka akademske 2019./2020. godine, Halilović je uputio čestitke akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, studentima, profesorima, saradnicima i zaposlenicima visokoškolskih ustanova.

-Svjesni neprocjenjive uloge visokog obrazovanja kao glavnog faktora ekonomskog i socijalnog razvoja i prosperiteta društva, vjerujem da ćete posvećenim radom, profesionalnim angažmanom, svako u svom poslu, doprinijeti postizanju dobrih rezultata u kvalitetnom obrazovanju budućih generacija profesionalaca - istakao je Halilović.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara