GO SNSD je odbacio deklaraciju SDA. Traže odgovornost visokih predstavnika.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je na konferenciji za novinare da je Glavni odbor zaključio je da neprihvatljiva deklaracija SDA, te potvrdio da Republika Srpska treba tražiti afirmaciju prava na samoopredjeljenje.

Članovi GO posebno su, navodi, preferirali odnos prema političkim pitanjima, koji se može sažeti u tri segmenta.

- Jedan je vezan za rad, odnosno intervencionizam međunarodne zajednice, gdje GO ostaje pri tome da je uvođenje bonskih ovlaštenja bilo mimo Ustava, da nije bilo u skladu s međunarodnim sporazumom i da sve što je proizvedeno na bazi bonskih ovlaštenja ne može da bude definitivno - ističe lider SNSD-a.

U ovoj stranci, kako navodi, to smatraju privremenim i o tome, dodaje, treba da se obavi rasprava na bazi činjenice „da je RS strana i da zajedno sa FBiH može da raspravlja o svim tim pitanjima“.

- Mi odbacujemo intervencionizam međunarodne zajednice, prije svega visokog predstavnika, odbacujemo sve njegove nametnute odluke i tražimo dijalog u okviru BiH o svim pitajima koja su ranije bila predmet intervencije međunarodne zajednice - dodao je Dodik.

Prvenstveno tu mislimo, nastavlja, na zakone koji su mijenjali sistem nadležnosti u BiH i doveli da RS ostane bez više od 60 svojih nadležnosti.

- GO smatra da nema mogućnosti da se raspravlja o tome da se u Ustav ugrade oblasti kao što su odbrana, sigurnost, pravosuđe, fiskalni sistem. Danas su te oblasti u BiH regulisani zakonom koji nisu u skladu sa Ustavom i nemaju svoju ustavnu podlogu – ističe Dodik.

GO SNSD odbacuje bilo kakve prijedloge i ne smatra ih kao osnov za bilo kakve razgovore u pogledu prijedloga da se formira Republika BiH, da se izvrši njena teritorijalna transformacija i da se u tom pogledu definiše novi glavni grad.

- To su za nas neprihvatljivi pristupi, to je za nas urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, to je antiustavna djelatnost i i to ugrožava mir u BiH. Stoga, SNSD smatra, ukoliko se situacija u BiH ne bude odvijala u smislu poštivanja izvornog Dejtona, da treba primjenjivati odredbe Ustava BiH, a to su pakt o građanskim pravima i slobodama, gdje je predviđeno da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje - rekao je Dodik.

Kako je istakao, definitivno je jasno da  u Ustavu BiH postoji oodredba na samoopredjeljenje i da je treba na pravi način čitati i afirmisati.

- SNSD prihvata razgovore o svim ovim pitanjima. Predložili smo da se održio sjendica NSRS i da se na njoijh utvrdi prijedlog da se sa FBiH razgovara o Zakonu o odbrani, o Zakonu o VSTV i o Zakonu o indirektnim proezima. Samo za te tri oblasti postoje neke odluke NSRS da se o njima razgovara. Sve druge, kao što su Sud i Tužilaštvo, OSA, SIPA, sve je to urađeno mimo Ustava i mimo saglasnosti RS i to treba smatrati privremenim i ne može nikada da se prihvati kao trajno rješenje - poručio je Dodik.

O ovim pitanjima treba da razgovaraju delegacije koje će formirati NSRS i Parlament FBiH.

- Ukoliko se odbiju bilo kakve aktivnosti na tom planu, GO SNSD-a će tražiti da se svi ti zakoni i odluke koje su donesene pod pšritiskom visokog predstavnika, nisu u skladu sa propisima - naglašava Dodik.

"Glavni odbor je utvrdio da je uvođenje bonskih ovlasti bilo mimo ustava i da je sve što je uvedeno na bazi bonskih ovlasti promjenjivo", kazao je Dodik.

Glavni odbor je dao podršku konstituisanju pravnog tima koji bi trebalo da pokrene razgovore i traži krivičnu odgovornost visokih predstavnika, zbog antiustavnog i antidejtonskog djelovanja.

Smatraju da je neprihvatljiv dalji ostanak visokog predstavnika u BiH.

Јedan od zaključaka je da GO SNSD ostaje privržen vojnoj neutralnosti u skladu sa rezolucijom NSRS.

Dodaje da se između ostalih zaključaka navodi urgentno donošenje zakona o Ustavnm sudu BiH, te istakao da je neprihvatljivo da tu budu strane sudije.

Istakao je da je GO SNSD-a izabrao je Željku Cvijanović, Radovana Viškovića, Nikolu Špirića, Nebojšu Radmanovića i Igora Radojičić za potpredsjednike stranke, dok je Luka Petrović ponovo izabran za generalnog sekretara stranke.

- GO je izabrao i Predsjedništvo SNSD koji broji 45 imena, a u njemu su pored pet potpredsjednika i generalnog sekretara i predsjednik Aktiva žena Nada Tešanović, te predsjednik mladih SNSD-a - rekao je Dodik.

 Srbija i ukidanje visokog predstavnika

Odgovarajući na pitanja novinara, Dodik je već za narednu sedmicu najavio sjednicu Predsjedništva SNSD-a, kada će već biti pripremljen materijal za posebnu sjednicu NSRS.

- Iduće sedmice ćemo, u saradnji s skupštinskim rukovodstvom, vidjeti kad bi bilo optimalno vrijeme za održavanje sjednice, ali mi vjerujemo da bi to moglo biti u narednih 10-15 dana - dodao je Dodik.

Osvrnuvši se na Programsku deklaraciju SDA, naglašava da je ta stranka pretjerala u svom političkom stavu vezano za reforme.

- Mi vjerujemo i potpuno smo sigurni da je međunarodna zajednica podržala sve transformacije koje su se do sada desile na zahtjev SDA i da je upravo i ovo što oni sada čine nekako ohrabreno od strane tih istih iz međunarodne zajednice. Za nas je to neprihvatljivo i za nas to nikada neće moći biti na dnevnom redu - izričit je Dodik.

Za subotu u 12 sati najavio je sastanak predsjednika parlamentarnih političkih partija iz RS-a s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim saradnicima, koga će upoznati sa novonastalom situacijom.

- Mi vjerujemo da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma treba da zatraži izvještaj visokog predstavnika o njegovom radu i ocijeni da li je taj rad bio u skladu s Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH. I da reaguje na ono što smo i mi danas ovdje zaključili, a to je da ćemo od potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma tražiti da se ograde od visokog predstavnika i da zatraže njegovo ukidanje - dodao je Dodik.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara