U novom sazivu Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) neće biti oko 70 posto članova iz ranijeg saziva. U ovom organu neće se naći imena poput Hasana Čengića, Alije Budnje, Abdulaha Skake i Irfana Ajanovića.

Delegati su na Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) u subotu izabrali novi saziv Glavnog odbora SDA. Najviše glasova od svih kandidata na tajnom glasanju dobila je Sebija Izetbegović, a veliku podršku dobili su i Semir Efendić, Salmir Kaplan, Sead Dedić i Mirsad Mujić.

U novom Glavnom odboru SDA, prema prvim rezultatima, neće biti skoro 70 posto osoba koje su u mandatnom periodu od 2015. do 2019. godine imale funkciju članova u stranačkom organu koji je najviše političko tijelo SDA između dva zasjedanja Kongresa SDA.

Na spisku 83 člana Glavnog odbora SDA koje je izabrao Kongres SDA ne nalaze se imena poput Dževada Agića, bivšeg parlamentarca u Parlamentu FBiH koji je za vrijeme obnašanja funkcije boravio u stanu svoje punice, a za šta je uzimao naknadu za smještaj.

U novom sazivu Glavnog odbora SDA nema ni kanidata za predsjednika SDA na Kongresu koji je održan 2015. godine Irfana Ajanovića, sekretara Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Hazima Bahtanovića, kao ni direktora Agencije za državnu službu Federacije BiH Refika Begića koji se ranije povukao iz organa stranke zbog imenovanja na rukovodeću poziciju.

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević i nekadašnji ministar za boračka pitanja Hajriz Bećirović također se neće naći u novom sazivu Glavnog odbora SDA. Podršku delegata na Kongresu SDA za novi mandat člana Glavnog odbora nije dobio ni Alija Budnjo.

U Glavnom odboru SDA od poznatijih imena neće biti ni bivši potpredsjedavajući Vijeća naroda bh. entiteta RS Kemo Čamdžija, bivši direktor Energoinvesta Enes Čengić, kao ni Hasan Čengić koji se već duži niz godina nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Na spisku novih delegata nema ni zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Osmana Ćatića, gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, generalnog sekretara SDA Halida Genjca, delegata SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Amira Fazlića i direktora Elektroprivrede BiH Bajazita Jašarevića.

Članovi Glavnog odbora nisu ni Esad Džananović, izvršni direktor za distribuciju u Elektroprivredi BiH koji se dovodi u vezu s nezakonitim zapošljavanjem u ovom javnom preduzeću, bivši zastupnik u Parlamentu FBiH Muhamed Ibrahimović, bivša zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH i aktuelna ambasadorica Misije UN-a u Ženevi Nermina Kapetanović , kao ni bivši ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi KS Čedomir Lukić.

U Glavnom odboru SDA trenutno nisu ni predsjedavajući Vijeća naroda RS-a i bivši savjetnik Bakira Izetbegovića u Predsjedništvu BiH Dževad Mahmutović, bivši načelnik Fojnice koji se dovodio u vezu s nelegalnim zapošljavanjem i korupcijom Salkan Merdžanić, bivši predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i aktuelni državni zastupnik Edin Mušić i predsjednica Vlade BPK Aida Obuća.

Na spisku članova novog saziva Glavnog odbora SDA nema ni imena zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Ismeta Osmanovića, delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asima Sarajlića koji je izabran za potpredsjednika SDA, sina Sulejmana Tihića, bivšeg predsjednika SDA, Anvara Tihića, kao ni još uvijek aktuelnog zamjenika ministra finansija BiH Mirsada Žuge.

Pored 83 člana Glavnog odbora koje je izabrao Kongres SDA, prema Statutu SDA, na prijedlog predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, članovi Glavnog odbora izabrani na Kongresu i članovi Glavnog odbora po položaju biraju još 14 članova Glavnog odbora radi osiguranja ravnomjernije zastupljenosti svih slojeva članstva (osiguranje etničke, kvalifikacione, spolne, starosne zastupljenosti i zastupljenosti članstva SDA iz inozemstva).

Članovi Glavnog odbora po položaju su predsjednik SDA, predsjednici
kantonalnih/regionalnih organizacija SDA i predsjednik SDA Brčko Distrikta BiH (ukupno 18).

Što se tiče potpredsjednika SDA, jedini potpredsjednik koji nije obnovio svoj mandat je Edin Mušić. Na funkcijama novih starih potpredsjednika ostali su Denis Zvizdić, Šefik Džaferović, Asim Sarajlić, Safet Softić, Edin Ramić i Šemsudin Dedić.

Novi potpredsjednici su bivši zamjenik predsjednika SDA (ukinuta funkcija) Adil Osmanović, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović i šef Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara