Radovi na dogradnji poznate “Škole u prirodi”, koja djeluje u sastavu Osnovne škole “Zaim Kolar” u Šabićima na Bjelašnici, tridesetak kilometara od Sarajeva, su pri kraju i uskoro će u funkciju biti novi savremeni objekt.

Proširivanjem kapaciteta ove škole bit će omogućen besplatan boravak za 4.000 učenika u predivnom prirodnom ambijentu, na nadmorskoj visini od 1.100 metara, i to na razmeđi tri planine Bjelašnice, Treskavice i Visočice.

Kroz "Školu u prirodi" djeci će se omogućiti boravak na čistom zraku, u ugodnom i mirnom seoskom ambijentu, kao i upoznavanje sa prirodnim i historijskim znamenitostima šireg područja Bjelašnice. 

Ibro Berilo, načelnik Općine Trnovo, izjavio je da će Kanton Sarajevo biti prvi u BiH koji će omogućiti besplatan boravak učenicima u prirodi u okviru vanškolskih aktivnosti.

Arhitektonsko rješenje definirano je u skladu sa programskim i funkcionalnim zahtjevima, mogućnostima koje nudi lokacija, te su funkcionalno primjereni modernom načinu korištenja, a prilagođeni uvjetima koji vladaju na planini.

Raniji objekat se sastojao iz dvije funkcionalne sredine. Prvu cjelinu činili su edukativni dio sa dvije učionice i zajedničkom prostorijom, dok je drugu cjelinu činio ugostiteljski dio sa restoranom. 

Planirano je da nakon završetka radova ukupni smještajni kapacitet bude blizu 130 ležajeva.

Naime, dogradnjom etaže i mansarde na postojeći objekat, "Škola u prirodi" će dobiti novu funkcionalnu cjelinu. Pored hostelskih soba, bit će proširen i ugostiteljski sadržaj (kamin sala, restoran, kuhinja). Objekat škole će tako, pored osnovnog edukativnog karaktera, imati i hostelsko-ugostiteljski, to jeste turistički karakter, kakav i treba posjedovati jedna “Škola u prirodi”.

Prostor u okviru školskog kompleksa sadrži košarkaško, odbojkaško i nogometno igralište.

Inače, između Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarjevo i JU OŠ "Zaim Kolar" ranije su potpisana dva sporazuma (prvo i drugo polugodište) o realizaciji Projekta "Škola u priodi" za učenike IV razreda osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo u školskoj 2018/2019 godini. 

U toku školske 2018/2019 godine oko 4.000 učenika četvrtih razreda osnovnih škola je uspješno pohađalo školu u priodi. Projekat se nastavlja i u novo školskoj 2019/2020 godini.

Školske aktivnosti se realiziraju u toku cijele školske godine. U toku jedne radne sedmice borave dvije grupe učenika. Jedna grupa (oko 60 učenika) od ponedjeljka do srijede i druga grupa (oko 60 učenika) od srijede do petka. 

Učenici i nastavnici koji borave u školi u prirodi imaju na raspolaganju asistente za nastavu koji pomažu u realizaciji planiranih aktivnosti.

Projekt dogradnje škole finansiraju Općina Trnovo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a implementira Općina Trnovo. Izvođač radova je firma Centar-Han.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara