Sulejman Bugari -

Utječem se Allahu od šejtana prokletog! Imenom Allaha, Svemilosnog, Premilosnog!

Neka je mir na Poslanika, s.a.v.s., na njegovu primjernu porodicu, uzoritu družinu i na onog ko do Dana susreta njega slijedi.

Ne pamti i ne veži se zbog onog lošeg u nama, već zbog dobrog i onog što je potrebno svima.
Nije važno hoćeš li biti sa ovim ili onim, ali budi s Onim ko sve duše ima i štima.

Šta je s nama?
Što dopuštamo da se anamon igra sa svima?

U svakome od nas dobrog i lošeg ima, budimo iskreni.

Kad si iskreno protiv sebe bio?
Jesi li javno protiv sebe pisao?
Misliš li da si se lošeg oslobodio?

Ljudi zbog lošeg kvare odnos i sa najmilijima, jer ne znaju da loše i dobro svoju filozofiju ima.
U svima iskopaj ono dobro, a zlo zatrpaj. Misija je da zlobe nema. Zlo nas uči, a zloba sve muči. Dušo trijezna, liječi! Druge nam nema!

Biti sa svima, a ne sa sobom, radi općeg dobra, to je poruka Sveopćeg.

Anamon je imao znanja i raznih diploma, ali, misleći da sve zna, ne htjede priznati Sveznajućeg. Svi znaju da prokleti ne voli da se voli, ali voli da sebe ne upoznamo i da površni ostanemo. Trebamo znati da se anamon grijehom i egom hrani. To je razlog što se progres brani.

Svi imamo dokaz protiv drugog. Imamo li išta protiv sebe?

I znamo da ne štima, a nećemo da priznamo da ne znamo štimati, jer, u biti, uglavnom se sebi i svome štima. Zbunjena duša nema vode ni vodiča, ranjiva je i svugdje se vodi. Zbog toga se u društvu sve na lični interes svodi. I ako nećemo da nas vodi On, onda će nas voditi anamon.

Oni koji hoće samo ovaj, a ne i onaj svijet, ne misle mrijet. Oni duhovnu vodu ne vole, zato ljude zavode. Hvataju se za loše povode i narod od jedinstva odvode. Ljude na tanak led navode. Ljudskim slabostima se hrane, sve onim kratkog daha mame, razdvajajući sve, pa i dijete od mame.

Voda je tu! Svima kao milost dolazi i pored tebe prolazi! Uđi, okupaj se, svojoj duši uvod nađi i u svakome dobar sadržaj traži, a zaključak o dušama ne donosi. Takvi se danas traže jer znaju da im ništa drugo ne pomaže. Za “vodu” ovu se žrtvuj, kurbanom to potvrđuj. Sa svima kurban dijeli da bi se zla oslobodili, sebe i zajednicu preporodili.

Neka svaka kurbanska kap sve loše u nama sapere i da Sveprisutni duše naše u dobru sabere!

Kurban bajram šerif mubarek olsun,
Sulejman Bugari

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara