Za potrebe izrade Plana restrukture i realizacije Plana zbrinjavanja viška radnika, uposlenim u mostarskom Aluminiju ponuđeno je da se opredijele da li su spremni za nastavak radnog odnosa pod izmijenjenim uslovima ili da zaključe radni odnos uz isplatu otpremnine.

Tako je radnicima u proizvodnim pogonima ponuđena početna neto plata između 800 i 900 KM, radnicima u Službi zajedničkih i sigurnosnih poslova od 600 do 700 KM, a onima uposlenim u administraciji između 800 i 900 KM.

Uvećanje plate po osnovu noćnog rada, topli obrok i naknada za prijevoz, kako se navodi u anketnom listiću, nisu uključeni u navedene iznose plate.

Druga opcija odnosi se na zaključenje radnog odnosa u Aluminiju, uz isplatu otpremnine.

Radnik koji je s poslodavcem zaključio ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a kojem poslodavac otkazuje ugovor o radu nakon najmanje dvije godine neprekidnog rada, osim ako se ugovor otkazuje zbog kršenja obveze iz radnog odnosa ili neispunjavanja obveza iz ugovora o radu od strane radnika, ima pravo na otpremninu i to u iznosu od jedne polovine prosječne mjesečne plate isplaćene radniku u posljednja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu kod tog poslodavca, s tim da otpremnina ne može biti veća od šest prosječnih mjesečnih plata isplaćenih radniku u posljednja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Radnicima koji odlaze u penziju iz radnog odnosa iz Društva isplatit će se otpremnina prilikom odlaska u penziju u visini tri prosječne plate Društva u posljednja tri mjeseca.

U slučaju otkazivanja ugovora o radu radniku s promijenjenom radnom sposobnošću, radnik ima pravo na otpremninu u iznosu većem za najmanje 50 posto u odnosu na otpremninu iz stavka 1., osim ukoliko se ugovor otkazuje zbog kršenja obveza iz radnog odnosa ili zbog neispunjenja obveza iz ugovora o radu od strane radnika.

U slučaju sporazumnog raskida radnog odnosa između radnika i poslodavca, radniku se također može isplatiti otpremnina, a na osnovu odluke poslodavca.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara