U cilju realizacije aktivnosti vezanih za izradu Plana održive urbane mobilnosti za Kanton Sarajevo danas je organizovana radionica na kojoj su učestvovali predstavnici različitih grupacija s ciljem da se kroz participativni pristup dođe do prihvatljivih rješenja za sve u saobraćaju, ali i mobilnosti građana, a sve u cilju postizanja kvalitetnijeg života građana i građanki Sarajeva.

Kako je istakao, tim povodom, stručni savjetnik u Ministarstvu saobraćaja KS Emir Hota taj koncept razvijen je na nivou Evropske unije, te podržan od evropske komisije i drugih njihovih institucija.

- Planiranje mobilnosti u skladu sa ovim konceptom i provođenje planiranih mjera koje su njime predviđene promijenile su saobraćajnu sliku mnogih gradova u svijetu te značajno uticali na poboljšanje kvaliteta života u njima - poručio je Hota.

Riječ je o prvom koraku u okviru procesa pripreme tog, za razvoj Kantona Sarajevo i grada Sarajeva, važnog dokumenta.

Po riječima, Ann Loffing predstavnice firme SEE Change Net, koja organizira radionicu, pješačenje, biciklizam, javni prijevoz su samo neki od oblika ekološki prihvatljivih vidova saobraćaja, a transport u tome ima vrlo važnu ulogu.

Upravo se zbog toga mora razmišljati o kvalitetu života ljudi koji naseljavaju urbana područja, jer u najvećem broju slučajeva dosadašnji način potreba za kretanjem prouzrokuje štetne posljedice kao što su zagađenje zraka, koje ima štetne posljedice po zdravlje ljudi.

- Mobilnost je nešto što se tiče svih građana - istakla je Loffing.

Istaknuto je, kako se usvajanjem ovog plana osigurava i mogućnost korištenja sredstava međunarodnih institucija, kao što su Evropska banka za razvoj (EBRD), Svjetska banka i Evropska investicijska banka (EIB), te mogućnost povlačenja grant sredstava iz europskih fondova koji su predviđeni za realizaciju pomenutog plana.

Kanton Sarajevo je partner u Projektu „Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope – gradovi JIE prema održivom, čistom i energetski efikasnom prevozu, koji je financiran od njemačkog Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, a implementira ga Njemačka razvojna agencija – GIZ, u okviru svog Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Europu – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE), saopćeno je iz Press službe KS. 

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara