Na Samitu premijera zapadnog Balkana (WB6+EU8) koji je održan u poljskom gradu Poznanu, još jednom je potvrđena evropska perspektiva BiH i država Zapadnog Balkana.

 

Saopštio je ovo na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je sumirao rezultate samita zemalja zapadnog Balkana i EU. 

Potvrđena evropska perspektiva BiH

Kako je kazao, evropska perspektiva zemalja regiona je potvrđena, bez obzira na činjenicu da su pojedine zemlje EU, poput Francuske, napravile neku vrstu prioritizacije slijeda koraka, pri čemu prvo treba doći do rekonstrukcije u procedurama unutar EU, a onda i do proširenja na prostor Zapadnog Balkana. 

Zvizdić je kazao kako je premijer Poljske jasno naznačio da je Zapadni Balkan dio Evrope i da je evropska perspektiva živa, jasna, pozitivna i perspektivna za sve zemlje regije. 

"U kojoj dinamici će se to realizovati - zavisi od svake zemlje pojedinačno. Što se tiče BiH, mi moramo realizovati 14 ključnih preporuka iz Mišljenja Evropske komisije, jer nas one približavaju evropskim vrijednostima. Od tog momenta možemo govoriti da iz dejtonske faze, u kojoj BiH živi skoro 25 godina, polako ulazimo u briselsku fazu, fazu prihvatanja pravnih načela, stečevine i normativa EU, što je bazni cilj ovog Vijeća ministara, a nadam se i narednog i svih vlada u našoj zemlji", poručio je Zvizdić.

Prema njegovoj ocjeni, poruke sa samita u Poljskoj bile su pozitivne. Nova poglavlja u pregovorima sa EU otvaraju Srbija i Crna Gora, a očekuje se da to urade i Sjeverna Makedonija i Albanija. 

"Ako BiH uspije završiti određene elemente iz akcionog plana, koji pripremamo za realizaciju 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije, možemo se nadati i realno očekivati da ćemo dobiti kandidatski status", smatra predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

BiH više od 50 posto ukupnog granta

Zvizdić se osvrnuo i na konkretne rezultate proteklog Samita premijera zapadnog Balkana (WB6+EU8). 

"BiH je na ovom samitu dobila skoro 97 miliona evra granta. Više od 50 posto ukupnog granta dobila je naša zemlja", potvrdio je Zvizdić, te dodao da je riječ o sredstvima za dionice na najvažnijem infrastrukturnom projektu - izgradnji Koridora 5 C. 

"Sredstva će biti operativna u momentu kada se započne procedura za izgradnju dionica na Koridoru 5 C.  Naš ključni zadatak i ključni fokus svih aktivnosti međunarodnih i evropskih finansijskih institucija jeste da do kraja finansiramo izgradnju Koridora 5 C , autoputa koji će spojiti BiH sa srednjom Evropom, a onda srednju Evropu i BiH sa jadranskim primorjem", pojasnio je predsjedavajući Zvizdić, prenose Vijesti.ba.

U poljskom Poznanu razgovarano je o temama koje su u vezi sa regionom Zapadnog Balkana, evropskoj perspektivi i budućnosti, te regionalnoj saradnji na bazi jačanja povjerenja i pomirenja. Bilo je riječi i o problemima, s fokusom na CEFTA-u i jednostrane takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH.

"Posebna pažnja posvećena je daljim projektima i perspektivi agende povezivanja zemalja Zapadnog Balkana, koja je dala dobre rezultate proteklih pet, šest godina. BiH je dosad dobila 180 miliona evra", napomenuo je Zvizdić.

Samit u Posljskoj rezultirao je i određenim deklaracijama poput one o priznavanju akademskih kvalifikacija, te o Romima, kao i momorandumom o uspostavi međunarodnog Instituta za održive tehnologije jugoistočne Evrope. 

BiH je obezbijedila sredstva, entiteti da pristupe realizaciji

Osvrćući se na Berlinski proces, na kojem je baziran i samit u Poljskoj, Zvizdić je ocijenio da je riječ o najefikasnijem modelu jačanja transportne, energetske i digitalne infrastrukture na Zapadnom Balkanu.

"BiH je dobila četiri, odnosno šest projekata na samitu u Trstu, zatiim tri projekta na samitu u Londonu, a sada tri projekta na samitu u Poljskoj. Putem takvih inicijativa obezbijedili smo više od 180 miliona evra granta i više od 680 miliona investicionih sredstava koja su spremna i koja čekaju na izgradnju jasno definisanih dionica Koridora 5 C. Pozivam sve koji su zaduženi za realizaciju sredstava, ne samo granta i investicija, nego i sredstava koje su priklupljana putem akciza, da krajnje ozbiljno pristupe početku realizacije pripremljenih dionica. Prema mojim saznanjima, riječ je o 11 dionica na preostalih otprilike 220 km autoputa", poručio je Zvizdić.

Na pitanje novinara koliko je do sada km autoputa izgrađeno, predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da odgovor treba da daju entitetske vlade i nadležna entietska javna preduzeća.

Kako je pojasnio, vlast na nivou BiH zadužena je da obzbijedi sredstva, na koja dalje nam uticaj, jer se ona usmjeravaju ka entitetskim preduzećima.

"Zbog toga ih pozivam da budu krajnje ozbiljni, jer smatram da je neozbiljno da pojedini tenderi padaju četiri ili pet puta, kada su zakonske procedure potpuno jasne. Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu za BiH, koji će značajno unaprijediti ekonomski potencijal ove države. Stoga očekujem da više neće biti poruka da rekonstrukcija samo jednog tunela traje 18 ili 20 mjeseci. Očekujemo ubrzanu dinamiku izgradnje autoputa, jer su sredstva obezbijena i operativna, a od entiteta očekujem da krajnje ozbiljno pristupe njihovoj realizaciji", kategoričan je Zvizdić.

Vijeće ministara BiH radi u punom kapacitetu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH danas je, na pitanje novinara, komentarisao proces formiranja vlasti na državnom nivou.

"Više puta smo razgovarali o toj temi. Kada svi govore o formiranju Vijeća ministara BiH, vjerujem da se prije svega misli o vladavini zakona i poštivanju svih ustava u BiH. I ja lično, kao i ovaj saziv Vijeća ministara BiH, čekamo da Predsjedništvo BiH imenuje mandatara za saziv novog Vijeća ministara BiH. Od tog trenutka, kako je zakonom propisano, za maksimalno 35 dana ćemo imati novo Vijeće ministara. Kada će to biti, morate pitati predsjedavajućeg i članove Predsjedništva BiH", poručio je Zvizdić.

On tvrdi da pitanje formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH ne uposrava niti otežava bilo koji segment EU integracija BiH.

"Uostalom, ja sam, kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, bio na samitu u Poljskoj i dobili smo 200 miliona KM, odnosno 100 miliona evra granta. Zar zaista mislite da EU tako dijeli grant sredstva ako ne priznaje predstavnika vlasti koji prisustvuje tom sastanku", pitao je Zvizdić.

On je naglasio kako je EU institucija koja poštuje zakone i ustave, te poručio da se njeni čelnici ponašaju potpuno suprotno od pojedinih političara u BiH.

"Naš Ustav i Zakon kaže da Vijeće ministara BiH radi u punom kapacitetu do imenovanja novog saziva. EU ima Vijeće ministara kao kredibilnog partnera dok se ne formira novi saziv", konstatovao je Zvizdić.

On je naglasio da na kandidatski status BiH utiče opšta politička atmosfera koja je, kako je ocijenio, opterećena tenzijama i neproduktiuvnim političkim raspravama.

"Ne želim biti grub, jer uvijek govorim činjenicama, ali dio političkog foklora u BiH jeste da postoje političlari koji ujutro popiju kafu i daju bombastičnu izjavu, koja treba da se vrti u medijima taj dan ili dva naredna dana. Čim opadne interesovanje za tu neargumentovanu, neprovjerenu, antiustavnu i antizakonsku izjavu, daje se nova izjava. Stalo se vrtimo u spirali neprovjerenih i neargumentovanih izjava, a ne vraćamo se baznim načelima - načelu vladavine zakona", kategoričan je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Kako je kazao, u razgovorima sa predstavnicima EU niko nikada nije poručio - formirajte vlast, a nemojte da poštujete vladavinu zakona.

"Formula uspjeha u BiH je poštivanje zakona i vladavine prava", naglasio je Zvizdić, prenose Vijesti.ba.

Polemika sa Špirićem o broju novouposlenih

Novinari su ga pitali i da prokomentariše navode o novim zaposlenim u državnim institucijama. Navodno, taj broj iznosi više od 580.

"Hvala vam na tom pitanju, jer time se daje prilika da se može demantovati ono što se pojavljuje u medijima. Daju se bombastične i vrlo često bizarne izjave, a onda, da bi se dokazala autentičnost te izjave, cifre, brojke se množe sa dva, tri, pet, osam itd. Takav je i slučaj sa ovim brojem novouposlenih", rekao je Zvizdić.

Konstataciju novinara da je podatak došao iz Ministarstva finansija, Zvizdić je demantovao, prenose Vijesti.ba.

"To je mogao dati samo gospodin Špirić (Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, op.a), a ne Ministarstvo finansija BiH. U razlici od 15 dana Špirić je imao šest različitih cifri - 350, pa 620, pa 490, pa 598 itd. Ne znamo o kojoj njegovoj izjavi govorimo", dodao je Zvizdić.

U konačnici, citirao je podatke Agencije za državnu službu BiH prema kojima je od novembra 2018. do juna 2019. uposleno 127 osoba, dok je 56 razriješeno dužnosti.

"To je jedini validni, pravi i tačan podatak o kojem možemo razgovarati. Istovremeno vam mogu dati podatak da je ok oktobra 2010. do februara 2012. godine, u vrijeme 16 mjeseci produženog mandata Nikole Špirića, prema podacima Agencije za državnu službu, uspoleno novih 397 osoba", rekao je Zvizdić, te poručio:

"Paradok se da neko ko je evropski rekorder u produžetku mandata stalno pita što se ne formira nova vlas, te koji je rekorder u broju uposlenih stalno pita što imamo nove uposlene".

VM BiH nije razmatralo inicijativu ministrice Borovac

Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH novinari su pitali i o inicijativi ministrice Semihe Borovac o smještaju porodica bivših boraca ISIL-a u Salakovac.

"O toj inicijativi nismo raspravljali na Vijeću ministara BiH. To je ozbiljna tema za koju moramo imati jako dobru pripremu, te adekvatne informacije o kojem broju povratnika je riječ. Prema poznatim informacijama, do sada se vratilo 46 osoba. Prema posljednjim informacijama, postoji još 52 ili 54 državjana BiH, od kojih su polovina žene i djeca. Moramo imati jasnu informaciju da li će se oni vratiti u BiH ili će ih preuzeti neko drugi. Kada dobijemo informaciju od Ministarstva sigurnosti, obratićemo se javnosti", rekao je Zvizdić.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara