Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost (SBB) danas je donijelo odluku da će prihvatiti poziv SDA da bude dio vlasti na državnom i federalnom nivou. 

Kako je nakon sjednice rekla Adisa Omerbegović-Arapović, potpredsjednica stranke, ovaj trenutak zahtijeva da se stave interesi države i interesi ovog naroda ispred bilo kakvih sebičnih interesa ili ličnih animoziteta. 

Sloga i partnerstvo

- Politička i ustavna kriza, udari na suverenitet iznutra i izvana na Bosnu i Hercegovinu, teško ekonomsko stanje u zemlji, kao i blokada reformskih procesa razlozi su, između ostalog, zašto je Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost BiH danas donijelo odluku da prihvati poziv Stranke demokratske akcije i uđe u zvanične pregovore o koaliranju na nivou države BiH i Federacije BiH. Dakle, sloga i partnerstvo je ono što biramo za ovaj trenutak - kazala je Omerbegović-Arapović.

Podsjetila je da je SBB doveo u pitanje regularnost rezultata izbora.

- Niz domaćih i međunarodnih aktera je ukazao na niz nepravilnosti, ali su ti izborni rezultati odredili odnose stranaka u ovom periodu. Dosta se izdešavalo u međuvremenu, međutim, ovaj trenutak zahtijeva da stavimo interese države i naroda ispred bilo kakvih sebičnih interesa ili ličnih animoziteta - kazala je Omerbegović-Arapović.

Ona je rekla da kantonalne vlade nisu bile predmet razgovora i Vlada KS ostaje.

- Kantonalne vlade nisu bile predmet razgovora i Kantonalna vlada u Sarajevu nije dovedena u pitanje. Mi stojimo uz Vladu KS i to uopće nije bio predmet razgovora niti bismo dozvolili da to bude predmet ovih razgovora - potcrtala je potpredsjednica SBB-a.

Na pitanje novinara je li bilo razgovora o Ministarstvu sigurnosti, ona je odgovorila potvrdno, ali i da će odlučiti ko će biti delegiran ispred stranke na to mjesto. Kazala je da je u javnosti bilo dosta špekulacija.

- Međutim, moram iznijeti mišljenje da smo mi već razgovarali o toj poziciji, svjesni da tri predsjednika stranaka HDZ-a, SDA, SBB-a sjede u Domu naroda. U Vijeću ministara gospodin Fahrudin Radončić bi bio jedini predsjednik stranke. Međutim, isto tako, svjesni smo da bi u ovoj multinacionalnoj konstelaciji odnosa bio najveći kohezivni faktor u tom Vijeću ministara. Bez obzira na to što tu ima nekih pozitivnih i negativnih strana, ostajemo pri mišljenju da ćemo odlučiti finalno o tome ko će biti delegiran ispred SBB-a za ministra sigurnosti u nekom kasnijem momentu i, naravno, to ćete saznati - rekla je ona.

Komentirala je dešavanja i u Tuzlanskom kantonu.

- Ti razgovori se vode, međutim, nemamo ništa finalno objaviti šta će se desiti s Vladom u TK. Dakle, trenutno postoje pritisci da se finalizira ili dovede u taj neki finalni proces formiranje Vlade u TK, međutim, nemamo potvrdu da se nešto konkretno desilo - kazala je ona.

Omerbegović-Arapović je istakla da očekuje poziv u narednih nekoliko dana od SDA.

- Mi smo autorizirali svoju delegaciju i očekujemo da ćemo u narednih nekoliko dana već dobiti poziv za konkretno sjedanje za sto i razgovore o principima. SBB je i do sada pokazao da je interes građana na prvom mjestu. U nekim trenucima kada smo bili u koaliciji sa SDA, često smo dizali svoj glas protiv nekih praksi. U ovom trenutku kada u ovoj zemlji dolaze neki veoma bitni reformski procesi, potencijalne privatizacije, veoma je bitno da ti procesi budu pravedni. Veoma je bitno da SBB i dalje mora biti veoma hrabar, da bude kohezivan, ali veoma oštar faktor, da ostanemo na dobrom putu kada su ti procesi u pitanju, ali, rekla bih, i u definiranju istih. Ti razgovori su veoma bitni i oni se trebaju ticati principa, ko, kada i šta ćemo raditi. Dakle, SBB je u ovom trenutku donio odluku isključivo vođen tom logikom - rekla je Omerbegović-Arapović.

Ocijenila je da smo generalno u ovoj zemlji suočeni s nizom negativnih stvari koje vidimo, procesa, praksi.

- Budućnost ove zemlje zavisi prije svega u pronalaženju snage da se izdignemo iznad tih ličnih animoziteta. Mislim da je isto tako veoma značajno pokazati državničku snagu, slogu i partnerstvo u veoma bitnim principima. Vi znate da koalicija po teoretskoj definiranosti znači savezništvo, ne mogu to tako definirati u ovom trenutku, ali moram reći da se mora pokazati snaga da se oko bitnih pitanja iznađu rješenja. Mislim da mi, s obzirom na razne progone i pritiske koje smo i lično preživjeli u SBB-u i zbog tih takvih teških tereta koje nosimo, moramo pokazati ustvari, i pokazali smo, snagu da se izdignemo iznad toga. Zato se nadam da će ta snaga koju smo sada pokazali ovom svojom odlukom biti iskorištena da u ovoj državi unutar stranaka, u svakoj odluci koja se bude pravila, nađemo snagu da se držimo principa i da napokon pokažemo građanima da se može drugačije i bolje. Da možemo deblokirati eurointegracijske i euroatlantske procese u ovoj zemlji takvim jednim pristupom - rekla je potpredsjednica SBB-a.

Izborni pobjednici

Na konferenciji za medije kazala je i da je SBB dozvolio izbornim pobjednicima slobodu da formiraju vlade u ovom postizbornom periodu bez ove stranke.

- Međutim, sedam mjeseci nakon izbora nalazimo se u situaciji da nemamo Državnu vladu, nemamo Federalnu vladu, nemamo vladu u najvećem kantonu. Dakle, odgovornost je mnogo veća u ovom trenutku, ali rekla sam, prvenstveno, izazovi koji nam prijete. Mi nismo imali komfor da ne uzmemo u obzir da ovaj trenutak zahtijeva od nas da se izdignemo iznad tih nekih ličnih mišljenja zašto to ne bi trebalo uraditi. Mi smo smogli snage i sa 20 glasova za i jednim protiv smo donijeli odluku da autoriziramo našu delegaciju da uđe u zvanične pregovore o formiranju vlasti na državnom i federalnom nivou - zaključila je Omerbegović-Arapović.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara